Палмитиновата киселина ускорява растежа на раковите метастази

Палмитиновата киселина ускорява растежа на раковите метастази Снимка: https://pixabay.com/

Високите концентрации на мастни киселини в палмовото масло увеличават риска от рак

Това съобщава The Guardian, позовавайки се на изследване на биолози от Института за науки и технологии в Барселона.

Експериментът е проведен със съдействието на специалисти от други испански и американски институции. Учените прилагали мастни киселини от палмово масло върху човешки ракови клетки и след това ги трансплантирали на мишки. Оказало се, че * палмитиновата киселина, която се намира в палмовото масло и други растителни мазнини, е причина за активното развитие на метастази на устната кухина и рак на кожата у гризачите. В същото време експертите подчертават, че веществото не е повлияло на външния вид на тумора.

В същото време други мастни киселини като олеинова и линолова киселини не са имали същия ефект. Това откритие ще бъде основата за разработването на нови методи за лечение на рак.

По-рано лекарят Марта Ебинг от университетската болница Хаукеланд в Норвегия установи, че приема на фолиева киселина и В12 повишава риска от рак с 21 процента.

* Палмитиновата киселина (хексадеканова киселина) е една от най-често срещаните наситени мастни киселини при животните и растенията. Тя е бяло вещество, което се топи при температура 63,1 °C, а химичната му формула е C15H31COOH. Среща се в палмовото масло, маслото, сиренето, млякото и месото.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: