Петнадесет европейски държави ще изградят единна система за противовъздушна отбрана

Петнадесет европейски държави ще изградят единна система за противовъздушна отбрана Снимка: nato.int

Министрите на отбраната на 14 страни от НАТО, плюс Финландия, подписаха декларация за създаване на единна система за противовъздушна отбрана (ПВО) на Европа, съобщава пресслужбата на НАТО.

Инициатор на идеята е Германия, която ръководи Европейската инициатива за небесен щит. По този повод германският канцлер Олаф Шолц каза, че единната противовъздушна отбрана ще бъде по-евтина и по-ефективна, отколкото ако всяка страна се занимава с този въпрос самостоятелно. 

Освен Германия, в проекта участват Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, България, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Естония, Холандия, Румъния и Словения.

В рамките на инициативата ще бъде организирано съвместно закупуване на системи за ПВО. Възможните варианти включват израелската система за противоракетна отбрана Arrow 3 (Hetz 3), американската система за противовъздушна отбрана Patriot и германската IRIS-T. 

Според Bloomberg, Европейският небесен щит ще има няколко нива на прихващане на снаряди на различни височини. Например балистичните ракети летят много високо и разработването на противовъздушната отбрана до сега не вземаше това предвид. Планира се и осигуряване на защита срещу дронове и крилати ракети.

Декларацията за единна противовъздушна отбрана беше подписана, след като Русия нанесе масирани удари по инфраструктурни обекти на Украйна. Атаките се активираха след експлозията на Кримския мост, за която руският президент Владимир Путин обвини украинските служби за сигурност.

Германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт отбеляза, че действията на Русия представляват заплаха за сигурността на Европа.

 „Сега трябва да действаме бързо. Важно е да се запълнят пропуските в отбраната, защото всички виждаме времената, в които живеем – това са опасни и трудни времена“, каза министър Ламбрехт. 

По думите ѝ, проектът е в начален етап, така че по-късно към него могат да се присъединят и други страни, членуващи в НАТО или извън Алианса. 

„Отворени сме за всички и знаем, че има много голям интерес“, каза Ламбрехт и добави, че Германия вече е започнала преговори с някои заинтересувани държави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: