Доживотен затвор за държавна измяна и шпионаж предлага руски депутат

Доживотен затвор за държавна измяна и шпионаж предлага руски депутат Снимка: osw.waw.pl

Допълнителните „екстри" в предложението на първия заместник-председател на комисията по сигурност Андрей Луговой от Либерално-демократическата партия, са лишаване на „изменниците” от гражданство и от право на обжалване.

Действащата конституция на Руската федерация обаче забранява това, но Луговой заяви, че ще внесе проектозакона си в Държавната дума още през есенната сесия, съобщи РИА „Новости”. Според него, идеята е актуална „както никога досега”:

„Броят на тези, които преминават моралната граница по отношение на родината си, расте експоненциално” написа депутатът в канала си в Telegram Без да се спира на причините за това, Луговой се насочва директно срещу „либералния оркестър, който свири по поръчка на чуждестранни спонсори, макар че симфониите му вече не докосват руския народ” и „всякакви провокации”, които могат да доведат до смъртта на военни и цивилно население. 

Депутатът посочва че „достатъчно сме давали свобода, развъждайки тези предатели, наричащи се либерална опозиция, но сега, в условията на спецоперацията, е време да защитим страната от чужди агенти, действащи в интересите на английските специални служби”.

Намесването на британските власти не е случайно. Според Европейския съд по човешките права и британското разузнаване, Луговой е замесен в убийството на бившия офицер от КГБ и ФСБ Александър Литвиненко. Депутатът от "партията на Жириновски" е вносител и на закона, приет от Държавната дума през юли, който забранява на лица, обявени за „чуждестранни агенти“да работят като  преподаватели.

Все по-чест подход в руското правораздаване стават скалъпените обвинения в предателство срещу свободомислещи и "неудобни" за Кремъл. Жертва на това е и бившият журналист от „Коммерсантъ” и „Ведомости” Иван Сафронов, осъден преди дни на 22 години затвор при строг режим, глоба от 500 хиляди рубли и две години ограничаване на свободата му, след като излежи присъдата си. Обвиненен е в „предаване на секретна информация” за руските въоръжени сили, но според ВВС, дори доказателствата на Федералната служба за безопасност ясно показват, че причина за обвиненията е журналистическата му дейност.

Иван Сафронов изчака присъдата си след две години в следствения арест. Делото срещу него беше публично и предизвика остра реакция сред присъстващите в съдебната зала, които аплодираха осъдения, скандирайки „Свобода!” При първоначално искана присъда от 24 години, прокурорът по делото е предложил на Сафронов да се признае за виновен, за да получи 12 години, но 32-годишният журналист е отказал. Адвокатът му ще обжалва присъдата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: