Герхард Шрьодер като пощенски гълъб на Владимир Путин

Герхард Шрьодер като пощенски гълъб на Владимир Путин

„Да се пусне "Северен поток 2", пледира бившият германски канцлер, който е ръководител на борда на директорите на спорния газопровод.

След посещението си в Русия (според него „на почивка”) и „частна среща” с руския президент, в петчасово интервю за Stern и RTL, обширно отразено от световните медии, Шрьодер предлага изход от газовата криза в Германия: „Най-простото решение е да се пусне в експлоатация газопроводът „Северен поток 2“. С двата газопровода „Северен поток“ няма да има проблем с доставките за германската индустрия и немските домакинства".

Коментирайки решението на федералното правителство, че е изключило тази опция след руската инвазия в Украйна, Шрьодер казва: „Ако не искате да използвате „Северен поток 2“, трябва да понесете последствията. И те ще бъдат огромни”. В този ред на мисли, бившият канцлер дори прогнозира социални стълкновения, тъй като „за много хора, които се съобразяват с всяка стотинка, ще е много тежко”

Шрьодер директно хвърля ръкавица към управляващата коалиция в Германия с думите „Не искам да съм на мястото на отговорните“, предвиждайки „социално недоволство на нова плоскост”.

И пред немското общество дългогодишният богато възнаграждаван служител на „Газпром” сам прави първата стъпка към подобно разединение: той изразява съмненията си в независимостта на Федералната мрежова агенция, тъй като според него, скоро „един държавен служител” може да решава кой от индустрията да получава газ и кой не.

Макар че партията разследва бизнес-връзките му с Москва, запитан защо не се е дистанцирал от руския президент, Шрьодер отговаря: „Как би помогнало на някого, ако аз лично се дистанцирам от Владимир Путин? … Може би дори мога да бъда полезен. Така че защо трябва да се извинявам?“

Why Putin's Pal, Germany's Ex-Chancellor Schroeder, Isn't On A Sanctions  List : Parallels : NPR
Снимка - npr.org

Популистките изявления на Шрьодер в стил „Кремъл” са насочени и срещу ЕС, с изразеното съмнение, че предложението на Европейската комисия за намаляване на потреблението ще помогне „на нас, германците” - израз на патриотично съпричастие, който се лее като мед от устата на бившия немски държавен ръководител.

„Те ни казват точно това, което ние казвахме на южните страни по време на еврокризата: живяхте над възможностите си”, уж иронизира бившият канцлер. 

След като излага възгледите си за „неутралитет на Германия" по отношение на войната в Украйна и предлага "преговори с Русия" и разпределение на безпричинно нападнатата страна „на принципа на швейцарските кантони”, в края на интервюто Шрьодер прави опит да замаже проруските си пристрастия, но... атакувайки политическите лидери на Германия след него: 

Между другото: когато бях канцлер, ние, германците, бяхме зависими от руския газ само на 35%. В края на ерата на г-жа Меркел нашата зависимост беше значително по-голяма“. 

„Между другото”, като член на ръководството на руския газов монополист „Газпром” и проекта „Северен поток”, самият Шрьодер не само беше повече от отлично платен, но и действаше като постоянен лобист на руските енергийни интереси в Германия и основен двигател зад строежа на двата „Северни потока”, припомня The Guardian.

Под натиска на общественото мнение в Германия, бившият канцлер привидно напусна позицията си в „Газпром”, но краткото затишие в дейността му показва, че реално не се е оттеглил от това охолно поприще – и явно, не желае да го стори. От своя страна пък г-н Путин желае да продължи зависимостта на Европа от руския газ – едно съмнително съвпадение на интереси, на фона на варварската война на Кремъл в Украйна. 

Бившият германски канцлер, разбира се, не поставя въпроса с какво ще се помири Германия – с неудобства през зимата и с малко повече скромност в прословутия  си жизнен стандарт, или с позицията на зависима от Русия държава, спонсор на агресия, убийства и разрушения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: