Невиждана досега гореща вълна обхвана Великобритания

Невиждана досега гореща вълна обхвана Великобритания Снимка: globalnews.ca

Вчера термометрите надхвърлиха 38°С, а за днес синоптиците прогнозират 40°С в Лондон и дори 41°С в Йоркшир.

Железопътните услуги са редуцирани, а влаковете се движат с намалена скорост, опасявайки се от изкривяване на релсите. Разредени са и влаковете в лондонското метро. Има затворени самолетни писти заради появили се „повърхностни дефекти”, съобщава ВВС.

Службите за спешна помощ очакват днес следобед пик на пострадали от топлинен удар, а уебсайтът на Националната здравна служба едва не се срина заради 525% повишение на посещенията с въпроси за топлинния стрес. Осигурено е допълнително финансиране за службите за спешна помощ и линейките. 

В много здравни заведения са отменени планови операции заради недостатъчна климатизация в операционните зали. Здравните власти призоват британците и особено  хората с хронични заболявания, възрастните и децата да не излизат навън в часовете от 11:00 до 16:00, да ползват слънцезащитни продукти, да носят шапка, да стоят на сянка и да се поддържат хидратирани. 

Националната метеорологична служба издаде предупреждение „код червено” за много райони в страната. Синоптиците казват, че прогнозите за температурите, които обявяват, звучат нереалистично дори на самите тях. 

Правителството в оставка отново стана обект на остри критики заради бездействието си към последствията от климатичните промени. Експерти многократно предупреждаваха, че е необходимо спешно адаптиране на жилищата, градовете и инфраструктура към екстремните горещини, които стават ежегодни.

Въпреки правителствения призив да продължат учебните занятия, десетки училища затвориха, други отмениха спортни дни и екскурзии и смекчиха правилата за училищната униформа. 

Издадени са и редица предупреждения за повишено внимание и въздържане от разхлаждане и плуване в езера, реки и водоеми, след като 14-годишно момче изчезна в Темза, а 13-годишно загуби живота си в река Тайн, Нортъмбърланд. Потвърди се смъртта и на 16-годишен плувец в езеро в Бъркшир и на 50-годишен мъж, потърсил прохлада в язовир близо до Лийдс. Предполага се, че загиналите са станали жертва на топлинен удар по време на плуване или на стреса от рязката температурна разлика между въздуха и водата.

Зоологическите градини и парковете за диви животни са затворени, за да се избегнат случаи на топлинен удар сред посетителите и персоналът да се погрижи ефективно за защитата на животните. Издадени са повсеместни предупреждения за възможни горски пожари

Компаниите за водоснабдяване съобщават за „безпрецедентно пиково потребление“ на вода и предупреждават хората „внимателно да обмислят” разхода на ценния ресурс, без да го пилеят.

Експерти климатолози предупреждават, че ситуацията е само началото на последствиета от климатичните промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: