Подозират в шпионаж семейство, живяло под чужда самоличност в Хавай

Подозират в шпионаж семейство, живяло под  чужда самоличност в Хавай Снимка: Hawaii News Now

Случаят, нашумял тази седмица, като че ли е излязъл от сериала „Хавай 5.0.

В продължение на три десетилетия 60-годишните съпрузи Уолтър Глен Примоуз и Гуин Дарла Морисън живели тихо и скромно в Хавай с фалшивите си имена Боби Форт и Джули Монтегю – деца, починали през 80-те години на миналия век в Тексас, на чиито имена двойката има паспорти, шофьорски книжки и социалноосигурителни номера – до миналия петък, когато в двора им нахлува голяма група агенти на ФБР и ги арестува. 

Повдигнати са им обвинени в кражба на самоличност и заговор срещу американското правителство, разкри вчера Федералния съд в Хонолулу, но не обясни защо Примроуз и Морисън са задържани без право на освобождаване под гаранция. Това подсказва, че случаят включва нещо повече от фалшиви лични документи, а намесата на ФБР предполага, че семейството всъщност са шпиони, най-вероятно – руски, съобщава Hawaii News Now. 

Под фалшивото си име Боби Фарт, Примроуз кандидатства и е назначен в бреговата охрана на САЩ през 1994 г., където работи 22 години като авиационен електротехник. Пенсионира се през 2016 г. и оттогава до ареста му работи по договор към поделение на Министерството на отбраната на САЩ. В последните години Примроуз/Форт е поддържал двора на свои съседи срещу $ 50 месечно. 

Жена му е паркирала коли на паркинг в хотел, давала е уроци на деца, а в последно време е предлагала грижи за домашни любимци. Двамата са живели в скромно двустайно бунгало, но притежават вблизост и къща, която дават под наем на военни. Имат два брака – един с истинските си имена, и един с „придобитите”. Дългогодишни съседи ги описват като учтиви, но саможиви. 

Подозираната шпионска квартира, снимка - Hawaii News Now

В подкрепа на хипотезата си за шпионаж, разследването посочва открити снимки на Примроуз и Морисън в униформи на КГБ. Според адвоката на г-жа Морисън/Монтегю, снимките са правени „на шега”. Регистрирано е обаче и изтичане на данни относно маршрутите на акции, в които Примроуз/Форт е участвал като част от договора си с Министерството на отбраната. Няма никакви обяснения за причината двамата да присвоят чужди самоличности.

Според Кевин О’Грейди, бивш военен прокурор в Хонолулу, достъпът на Примроуз до „чувствителни данни” вероятно е бил „огромна ценност за нашите врагове“. Като дълогодишен служител в бреговата охрана, обвиняемият е наясно с уязвимите места по много пристанища – съществена информация, предвид честите „шпионски интервенции в Хавай като важна военна база на САЩ“.

Не по-малко интересна за едно вражеско разузнаване е и работата на обвиняемия по договора му с Министерството на отбраната. „Те участват в операции за борба с тероризма, трафика на хора и наркотици и подобни мисии - достатъчно информация, от която, сглобявайки парчетата, едно чуждо разузнаване да може да научи много за нашата отбрана”, казва О’Грейди. 

Той смята, че двамата арестувани трябва да бъдат убедени да сътрудничат на следствието, но същевременно подчертава, че случаят, продължил десетилетия, е огромен провал за американското разузнаване

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: