Пет европейски правителства са използвали шпионския софтуер Pegasus за незаконно следене

Пет европейски правителства са използвали шпионския софтуер Pegasus за незаконно следене Снимка: https://pixabay.com/

Това призна пред Европейския съюз израелската компания NSO Group, известен доставчик на шпионски софтуер

Според доклад в Politico, NSO Group е признала, че е "направила грешки" и е подчертала необходимостта от международен стандарт, който да регулира използването на шпионски софтуер от правителствата.

Поради грешни действия NSO Group трябваше да прекрати "голям договор" с държава-членка на ЕС, която използва софтуер за наблюдение.

Държавите, замесени в този скандал, не са посочени.

По-рано Европейският парламент обяви създаването на специална комисия за разследване на предполагаеми нарушения на правото на ЕС, след като стана ясно, че шпионски софтуер се използва за шпиониране на телефони на политици, дипломати и политически активисти.

Комисията ще разгледа съществуващите национални закони, регулиращи наблюдението, и ще установи дали шпионският софтуер Pegasus е бил използван за политически цели срещу журналисти, политици и адвокати, обяви Европейският парламент през март 2022 г.

По-специално, известно е, че тази програма е била използвана за шпиониране на испанския премиер Педро Санчес. Унгария, Полша, Саудитска Арабия, Индия, Обединените арабски емирства и други страни също са обвинени в използването на Pegasus.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: