Великобритания няма друг избор, освен да се обърне към Европа

Великобритания няма друг избор, освен да се обърне към Европа Снимка: cloudmasters.es

Това е позицията на Херман Хаузър, доайенът на британската компютърна индустрия.

В интервю за The Observer той нарича Brexit „най-голямата загуба на суверенитет от 1066 г. насам”. Според Хаузър, високотехнологичното бъдеще на света няма да остави на Великобритания друг вариант, освен да поднови съвместните си научни си разработки с ЕС.

Революцията в смартфоните можеше да е много по-различна без неговата компания Acorn, основана в Кеймбридж. През 1985 г. младата британска компютърна фирма се обръща към американския гигант Intel, за да попита дали водещата марка в сектора може да модифицира един от чиповете си.

„Тогава те ни казаха да се разкараме, заявиха, че чипът е съвършен, такъв, какъвто е, и междувременно попитаха „Вие пък кои сте?”, спомня си Хаузър. Сега Intel може и да съжаляват за решението си, защото след отказа им той възлага на двама свои инженери да създадат собствена версия на чипа. 

„Ако четете това на мобилното си устройство, има много голяма вероятност да държите в ръката си един от нашите чипове”, казва Хаузър, подчертавайки че от въпросната версия на чипа вече са произведени над 225 милиарда копия, вградени в 95% от смартфоните по света. Този резултат го нарежда трайно в първата десятка на най-богатите хора в Обединеното кралство.

Следващата компания, създадена от Хаузер през 1990 г., е Arm, която се превръща в основен конкурент на Intel. През 2016 г. той продава дяловото си участие във фирмата на японската SoftBank, с условието новите собственици да запазят независимия статут Arm и позицията ѝ на шампион в британския технологичен сектор. 

ARM co-founder speculates why everyone is afraid of NVIDIA buying ARM
Херман Хаузър, снимка - tekdeeps.com

От тогава насам 73-годишният Хаузър се занимава с рисково инвестиране, управлявайки портфейл от £ 1 милиард и над 50 инвестиции. Особена гордост за милиардера представляват вложенията му в компании, разработващи нови технологии като Graphcore, бъдещ конкурент на американския производител на чипове Nvidia, Paragraf, който произвежда листове от графен, и Xampla, производител на разградими пластмасови торбички, направени от грахов протеин. Другите му пристрастия са "да прекалява с думата метавселена" и ежедневно да релаксира с крос.

Американският дизайнер на чипове Nvidia се опита да купи Arm през 2020 г., което според Хаузър „би могло да бъде абсолютна катастрофа“. Все пак той смята, че това е дало добър урок на британското правителство: 

„Беше много хубаво да видим, че дори нашият технологично неграмотен политически елит, включително министър-председателят, се събудиха за факта, че Arm всъщност е голямо национално богатство. И вероятно единствената компания в Обединеното кралство, която има глобално значение в технологичното пространство“, констатира основателят на Arm.

Компютърният гуру приема оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС като горчив личен удар и смята Brexit за стратегическа грешка. Той пише книга, в която излага теорията си, че САЩ, Китай и Европа са единствените три „кръга на технологичен суверенитет”. 

Херман Хаузър прогнозира, че ако не иска да се превърне в 51-ви американски щат, Великобритания трябва да се присъедини към европейското технологично пространство и да поднови работата си по редица научни проекти, включително Horizon, финансирани от ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: