Ефективна антикорупция: властите в Казахстан върнаха в държавната хазна $ 481 милиона

Ефективна антикорупция: властите в Казахстан върнаха в държавната хазна $ 481 милиона Снимка: kyivindependent.com

Сумата е генерирана от санкциите след съдебни дела, свързани с роднини на бившия казахстански лидер Нурсултан Назарбаев

За този резултат съобщава "Информбюро", позовавайки се на междуведомствената комисия за противодействие на незаконната концентрация на икономически ресурси. Разследваните са лучая най-близки роднини на Назарбаев, които доказано са прали парите в чужбина

Така например, банка в Люксембург е върнала без коментар $ 170 милиона.

Разследването на бивши служители на Комитета за национална сигурност е донесло $3 милиона от Хонконг и ОАЕ.

Непосочени, но определени като „присвояване в особено големи размери” са сумите, върнати след разследване на висши служители в "Казахтелеком"

Както се вижда от източниците, всички тези позиции - както и много други по високите етажи на властта и бизнеса, са били заемани от членове на семейството на Назарбаев.

Самият той все още контролира активи на стойност милиарди долари чрез мрежа от благотворителни фондации, чиято дейност започва преди около 10 години. 

Една от първите такива структури е Фондът на първия президент на Република Казахстан, т.е., отново Нурсултан Назарбаев. Фондът, наречен „Елбаси” (вожд, лидер на казахски) първоначално е обществена организация, но през 2011 г. по неясен начин става "частна". 

Близо 30 годишното президенство на Назарбаев завърши през 2019 г., а голяма част от многобройните му статуи из цялата страна бяха съборени при масовите протести в Казахстан през 2021 и 2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: