Не слушайте тези, които ни призовават да мислим само позитивно

Не слушайте тези, които ни призовават да мислим само позитивно

За човек е полезно да бъде тъжен и да размишлява. Съжалението и гневът не съществуват просто така.

В съвременната психология има такова направление като позитивната психология. Целта му е да подобри психологическото състояние на човека, включително и на здравия човек. Има обаче основания да се смята, че този подход има и отрицателна страна.

Учените споделиха своите притеснения, а мнението им публикува изданието Science Alert. Може би най-често срещаният съвет от положителните психолози е да уловите момента и да живеете в настоящето, да живеете за мига. Това би трябвало да ви помогне да бъдете по-позитивни и да избягвате негативни емоционални състояния, такива като съжаление, гняв и безпокойство.

Учените отбелязват, че оцеляването на човека като вид до голяма степен зависи от обучението и планирането. Така напимер, съжалението, което може да ни накара да страдаме, когато си мислим за миналото, е незаменим психически механизъм за учене от собствените грешки, за да избегнем тяхното повторение в бъдеще.

Тревожността и безпокойството също са важни, защото те ни мотивират да направим нещо, което ни е неприятно днес, но може да ни бъде от полза или да ни избави от по-големи загуби в бъдеще. Гневът също е полезен - той ни предпазва от злоупотреба от страна на другите и насърчава хората около нас да уважават нашите интереси.

Нещо повече, изследванията показват, че негативното настроение като цяло може да бъде доста полезно, правейки ни по-малко доверчиви и по-скептични. Изводът на учените е, че си струва да си позволим да мислим и да бъдем тъжни, а не да се стремим на всяка цена да избягваме негативните емоции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: