Специализирана групировка пренася ценни исторически артефакти от Украйна в Русия

Специализирана групировка пренася ценни исторически артефакти от Украйна в Русия Снимка: theins.ru

Международен екип учени и експерти по цифрови технологии са забелязали модел в кражбите на експонати с висока стойност от украинските музеи.

„Имаме много убедителни доказателства, че това е целенасочен руски ход, прицелен към специфични артефакти, които се изнасят в Русия“, каза пред The Guardian Брайън Даниелс, антрополог, който заедно с група археолози, историци и специалисти по цифрови изображения наблюдават опустошаването и унищожаването на културни цели от началото на инвазията. 

Той и колегите му работят в лаборатория в американския щат Вирджиния и са установили модел в престъпленията. Според тях кражбите са силно фокусирани върху скъпоценното скитско злато – ценни древни филигранни пластики от скъпоценния метал, често изобразяващи животински и растителни мотиви. Създадени са от племена от района на Централна Азия и Източна Европа, известен някога като Скития.

„Това са артефакти със зашеметяваща визия и при толкова много съобщения за кражбата им, очевидно става дума за стратегия“, каза пред Observer Даниелс, чийто екип работи и по списък на откраднатите скъпоценности. 

Според него е трудно да се прецени дали паричната стойност е най-важният фактор за руснаците, или обектите са избрани заради културното им значение. „Може да се предположи, че всичко това е част от стратегията да се подкопае идентичността на Украйна като отделна нация и да се обяви „законна руска собственост” върху културните ценности на страната”, коментира Даниелс. 

Разследването на екипа му е изяснило, че кражбите обикновено се предшестват от заплашителни разпити на музейни уредници и пазители и са сериозна заплаха за сигурността им. Същевременно тенденцията да се крадат музейни ценности става все по-решителна не само в контролираните от Русия зони, но и при бързи целенасочени нападения на музеи в близки райони в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: