Най-голямата борса за криптовалути Binance е изпрала поне $ 2.35 милиарда мръсни пари

Най-голямата борса за криптовалути Binance е изпрала поне $ 2.35 милиарда мръсни пари Снимка: mercati24.com

Операциите са продължили най-малко пет години, установи разследване на Reuters.

През септември 2020 г. севернокорейска хакерска група, известна като Lazarus, проникна в малка словашка крипто борса и открадна виртуална валута на стойност около $ 5,4 милиона. Няколко часа по-късно, идентифицирайки се само с криптирани имейли, хакерите отварят най-малко две дузини анонимни акаунта в Binance и конвертират откраднатите средства – т.е., скриват следите на парите, разкрива кореспонденция между словашката национална полиция и Binance.

Заради анонимността на сметките, „Binance нямаха представа кой върти пари чрез тяхната борса“, казва съоснователят на словашката Eterbase Робърт Окст, чиято фирма не е успяла да намери или възстанови средствата.

Загубените пари на Eterbase са част от поток незаконни средства, които са текли през Binance от 2017 до 2021 г., казват от Reuters. Преглеждайки съдебни записи, изявления на правоприлагащите органи и блокчейн данни, събрани от две компании за анализ, Reuters са изчислили, че за този период Binance са обработили транзакции на обща стойност най-малко $ 2,35 милиарда, дошли от хакове, инвестиционни измами и продажба на наркотици. Изчисленията са потвърдени и от двама независими експерти в областта на крипто-индустрията. 

Отделно, крипто-изследователят Chainalysis, нает от правителствените агенции на САЩ, заключи в доклада си за 2020 г., че само през 2019 г. Binance са получили незаконни средства на обща стойност $ 770 милиона долара - повече от всяка друга крипто борса. Като реакция, главният изпълнителен директор на Binance Чангпен Джао просто написа в Twitter, че Chainalysis проявяват „лош бизнес етикет“.

От Binance не позволяват на Reuters интервю с Джао за новите констатации на медията. В отговор на писмени въпроси, главният директор по комуникациите на крипто-борсата Патрик Хилман казва, че Binance не смятат изчисленията на Reuters за точни, но не предостави свои данни или интерпретации по случаите, установени от Reuters. Хилман заяви, че Binance изгражда „най-сложния екип по кибер криминалистика на планетата“ и се стреми да „подобри допълнително способността си да откриваме незаконна крипто активност на нашата платформа“.

Според съобщение на Reuters от януари, до средата на 2021 г. Binance са запазили политиката си на нисък контрол за идентификация на потребителите си, респ. - за пране на пари, въпреки опасенията, изразени от висши лица в бранша. Binance отново се позовават на „безумно остарелите” стандарти на изчисление, прилагани от Reuters, но все пак през август 2021 г. започнаха да изискват задължителна идентификация от своите 120 милиона потребители от цял свят. Смята се, че Binance обработват крипто сделки на стойност стотици милиарди долари месечно

Междувременно компанията разширява обхвата си в традиционния бизнес, обявявайки инвестиция от $ 200 милиона в медийната група Forbes и $ 500 милиона в начинанието на Илон Мъск да поеме Twitter. Говорител на Forbes отказа коментар. Илон Мъск – също. 

Потокът от незаконни криптовалути през Binance, идентифициран от Reuters, представлява малка част от общия обем на търговия на борсата. И докато политиците и регулаторите, включително министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, изразяват загриженост относно незаконната употреба на криптовалути, крипто-търговията демонстрира как престъпниците използват технологията за пране на мръсни пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: