Севернокорейски хакери извършиха най-голямата кражба на криптовалута

Севернокорейски хакери извършиха най-голямата кражба на криптовалута Снимка: bitcoin.com

Подозренията са насочени към известната хакерска групировка Lazarus Group

Киберпрестъпниците са хакнали крипто-сметките на геймъри в популярната онлайн игра Axie Infinity, в която може да се печели криптовалута, като се търгува чрез от аватари. Хакерският удар е източил виртуални пари на стойност $ 615 милиона, съобщава ВВС. 

„Чрез нашите разследвания успяхме да потвърдим, че кибер-групите Lazarus Group и APT38, свързани със Северна Корея, са отговорни за кражбата“, се казва във вчерашно  изявление на ФБР.

Lazarus Group станаха известни през 2014 г., след като бяха обвинени, че са хакнали Sony Pictures и са предизвикали изтичане на поверителни данни. Групата тогава поиска Sony да оттегли предстоящия си по онова време филм „Интервюто” - сатирична комедия за заговор за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Екип на ООН, който наблюдава санкциите спрямо Северна Корея, обвини Пхенян, че заобикаля  наложените му международни санкции, като толерира кражби на крипто-пари, за да ги използва в развитието на ядрените си програми и балистични ракети.

"Съединените щати са наясно, че КНДР все повече разчита на незаконни дейности,  включително киберпрестъпления, за да генерира приходи за своите оръжия за масово унищожение и програми за балистични ракети, опитвайки се да избегне строгите санкции на САЩ и ООН", заяви говорител на Министерството на финансите на САЩ, цитиран от Reuters.

Американски военен доклад от 2020 г. съобщава, че хакерската програма на Северна Корея датира поне от средата на 90-те години на миналия век, като за нея работят над 6000 души. Отделът, известен като Бюро 121, оперира от няколко страни, включително Беларус, Китай, Индия, Малайзия и Русия.

Компанията за анализ Chainalysis заяви, че 2021 година е била една отнай-успешните за севернокорейските киберпрестъпници – тогава хакерите на КНДР са откраднали дигитални активи на стойност почти $ 400 милиона при най-малко седем атаки срещу платформи за криптовалути. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: