Хакери продават в тъмната мрежа откраднати данни от швейцарски фармацевтичен гигант

Хакери продават в тъмната мрежа откраднати данни от швейцарски фармацевтичен гигант Снимка: fiercepharma.com

Според съобщение в специализирания IT сайт Bleeping Computer External link, мишена на кибератаката е Novartis.

Компанията, разположена в Базел, потвърди в неделя, че е претърпяла кибератака, но казва, че не е открадната значителна информация, съобщава swissinfo.ch. Пред информационна агенция Keystone-SDA компанията обясни, че случаят е бил разследван задълбочено и констатацията е, че не са източени „чувствителни” данни. 

„Ние приемаме защитата и сигурността на данните много сериозно и сме предприели стандартни за индустрията мерки в отговор на този тип заплаха, за да гарантираме сигурността на данните“, добавиха от Novartis.

Изглежда обаче, че „стандартните” мерки вече не са достатъчни. Хакерите твърдят, че са откраднали данните директно от лабораториите на фабрика на Novartis. Информацията се отнася до много актуалните напоследък лекарствени технологии и тестове на основата на РНК и ДНК.

Според уебсайта Bleeping Computer, хакерската група Industrial Spy е предложила да продаде откраднати данни на Novartis в тъмната мрежа за $ 500 000, платими в биткойни. Няма данни дали дигиталните пирати са успели да пласират „стоката”, но според експерти, данните биха били полезни само на тясно специализирани „купувачи”, които - ако ги използват дори само като теория - ще бъдат лесно идентифицирани.

Според застрахователната компания Swiss Risk & Care, Швейцария се нарежда на трето място сред целите на хакерите и заедно с Германия и Обединеното кралство е в тройката европейски държави, най-чести мишени на кибератаки

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: