Рядко небесно събитие ни очаква този уикенд

Рядко небесно събитие ни очаква този уикенд Снимка: starwalk.space

Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн ще се подредят в планетарен ред, който няма да се повтори в продължение на почти 20 години.

Това не се е случвало от декември 2004 г. Тази година разстоянието между Меркурий и Сатурн ще бъде дори още по-малко, според Sky & Telescope.

Любителите астрономи ще трябва да се подготвят с бинокли и да си осигурят ясна гледка към хоризонта от изток към североизток, за да забележат и Меркурий в началото на юни. 

С напредването на месеца Меркурий ще става по-ярък и по-видим, казат от списанието. Според специализираната медия, останалите планети би трябвало да се виждат през целия ден и с невоъоръжено око

Най-доброто време за наблюдение е 30 минути преди изгрев, така че ако планирате наблюдение на Космоса, можете вечерта да проверите кога изгрява слънцето на следващия ден във вашия район.

Въпреки че не е официален научен термин, определението „планетарен парад“, се използва широко в астрономията и означава астрономическо събитие, при което планетите от Слънчевата система се подреждат в една редица в една част от небосвода. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: