Шанхай предпазливо се връща към нормалния начин на живот

Шанхай предпазливо се връща към нормалния начин на живот Снимка: thewest.com.au

Строгата ковид-карантина продължи 65 дни, осакати бизнеса и остави тежък отпечатък върху живота на хората в мегаполиса.

По първоначална идея, локдаунът трябваше да продължи само 9 дни, въвеждани поетапно в отделните зони на града. Вместо това, в продължение на повече от два месеца семейства от няколко поколения живяха заедно зад заключените си врати. Работниците в предприятията, които продължиха да работят, преживяха дългия карантинен период в палатки на място. Собствениците на магазини и ресторанти загубиха бизнеса си, а хиляди хора бяха настанени в карантинни центрове

Бизнес, транспорт, производство, потребление, бит – всички искат да си върнат живота, без да чуват повече за карантини. И наистина, ограниченията отпадат толкова бързо, колкото бяха наложени. Все пак обаче някои забрани продължават и жителите на Шанхай вече си казват, че това е „новото нормално”, коментира ВВС.

В зоните, опреелени като затворени, остават все още поне 650 000 души. Голямо облекчение е възстановяването на градския транспорт. По-големите магазини вече работят със 75% капацитет, ресторантите могат да посрещат клиенти през деня, но не и вечер, а кината, музеите и фитнес залите остават затворени. Повечето деца няма да се върнат към присъствено обучение.

Свободата след повече от два месеца затвор, върви с условия, които трябва да позволят на властите постоянно да следят движението на хората и здравното им състояние. Новите мерки означават, че за да напуснат дома си или сградата и да имат достъп до повечето места, всички жители вече ще трябва да показват зелен здравен код на своя смартфон. 

Тези, които желаят да ползват обществен транспорт или да отидат до банката, ресторанта или на пазара, ще трябва да покажат отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа.

Излизането от града остава проблематично. Опцията е всеки, който пътува до друг град в Китай, при завръщането си да прекара 7 до 14 дни в карантина. Маските остават задължителни на открито и закрито.

Някои приемат мерките на правителството за сурови, но необходими, съобразно стратегията на президента Си Дзинпин за „нулев Covid“. Други смятат, че това е национален провал с международен отзвук, от който управлението трябва да се срамува, предвид неизчислимите последици върху живота на хората в Шанхай, местната и световна икономика.

При евентуални нови потвърдени случаи на Covid-19 в Шанхай, засегнатите ще бъдат настанявани в болници или в централния здравен изолатор. Близките на заболелия ще бъдат карантинирани, а районът, непосредствено около мястото, където живеят, ще бъде затворен - отново.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: