Съвременна технология разкри човешко тяло в будистка статуя

Съвременна технология разкри човешко тяло в будистка статуя

Откритието е направено при компютърна томография на скулптурата, като част от изследване на учени от Медицинския център „Меандър” в Амерсфорт, близо до Утрехт, Холандия.

Статуята от XI век изобразява фигура на будистки монах, седнал в класическата йога поза „Лотос”. Тялото в скулптурата е било мумифицирано, като органите му са отстранени и заменени със свитъци будистки тексове – откритие, сякаш излязло от филм за Индиана Джоунс.

Според Ерик Бруйн, експерт по будистко изкуство и култура и гост-куратор на в музея на Ротердам, тялото принадлежи на будистки монах от китайско училище за медитация, починал около 1100 г.

Според някои учени монахът сам е избрал подобно третиране на тялото му, за да се подготви за отвъдния живот, превръщайки се във „вечният Буда“. Малкото налични данни разказват, че за да направи това, той се е подложил на основна диета за премахване на мазнините, последвана от пълно гладуване, с пиене само на един определен чай, който приеман дългосрочно, причинява дехидратация и интоксикация на тялото.

Към края на живота си, монахът е бил поставен в каменния саркофаг-скулптура, малко по-голяма от тялото му и снабдена с дихателна тръба и връв, свързана с камбана. Застинал в медитативната си поза, монахът биел камбаната всеки ден, за да уведоми хората, че още е жив.

Едва когато камбаната замлъкнала, той бил обявен за мъртъв, а саргофагът му трабвало да бъде отворен едва след 1000 дни, за да се види дали мумификацията е завършена. Няма данни дали това се е случило.

До наши дни са стигнали само двадесетина свидетелства за тази практика, разкриваща границите на човешката издържливост. Подложилите се на това изпитание са почитани като светци. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: