Мумия от XVIII век се оказа с трима живи роднини

Мумия от XVIII век се оказа с трима живи роднини Снимка: usfreenews.com

Учените стигнали до потомците ѝ чрез проучване на фамилното дърво и сравнителен ДНК-анализ.

Сайтът hightech.fm описва етапите на откритието. През  2018 г. екип археолози се натъкнали на мумифицирани останки на жена в швейцарската църква Барфюсер. Тъй като мумията била положена близо до олтара на църквата, учените заключили, че вероятно дамата е принадлежала към висшите кръгове на Базел. Била дребничка, висока около 142 см.

С помощта на църковните регистри, научният екип установил самоличността на мумифицираната – това била Анна Катарина Бишоф, родена през 1719 г. и починала през 1787 в Базел. Тя била майка на седем деца, от които оцелели само две.

Учените  проследили и други археологически находки и исторически документи и стигнали до данни за роднините на Анна Катерина Бишоф. Тогава решили да потвърдят документните си открития с генетични изследвания на мумията да търсят евентуални потомци. 

Проследили генеалогията на жената и открили брат и сестра, родени в Базел съответно през 1928 и 1938, плюс един жител на Охайо, САЩ, потомък на сестрата на Анна Бишоф. Последвалите сравнителни ДНК-изследвания потвърдили живите роднини на видната дама на Базел от XVIII век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: