Кит на плажа откриха жителите на британски град

Кит на плажа откриха жителите на британски град Снимка: Captain Boomer

Огромното животно привлече на брега хората от Уайтхейвън, графство Къмбрия, които се чудеха как е попаднал гигантския морски бозайник на техния бряг, дали е жив и защо е заобиколен от екип учени.

Загадката бързо се разкри, съобщава Euronews. Китът всъщност е „хиперреална културна интервенция“, т.е., напълно реалистична скулптура, „доплувала” до плажа на пристанищния град, за да предизвика реакцията на жителите му по темата за климатичните промени и влиянието им върху живота в океаните и моретата. 

Скулптурата е създадена през 2013 г. от белгийската творческа група Captain Boomer Collective, и вече е посетила много други европейски градове, включително Антверпен, Париж, Мадрид и Лондон. Организатор на пътешествието ѝ във Великобригания e компанията Eden Arts. Фигурата е подробен анатомичен модел на кашалот и позволява извършването на различни научни демонстрации - аутопсия, дисекция, вземане на проби от кожата и балените, образци от паразити в тялото на животното, китова мас и др. 

„Появата на кита винаги е вълшебно събитие, хората се вълнуват много, приемат го като загадка от морските дълбини”, казват организаторите от Eden Arts. Редовни посетители на научната атракция са местните училища. Освен познания за самия кашалот, в програмата е застъпена и информация за климатичните промени и отражението им върху морския живот.

"Китът е гигантска метафора на щетите, които нанасяме на нашата екосистема”, обясняват лекторите и предупреждават, че в бъдеще често ще виждаме изхвърлени на брега най-големите бозайници на планетата, тъй като моретата и океаните се затоплят, химичния и биологичен състав на водата се променя и това обърква ехолокационната система на китовете, нарушавайки механизма им за ориентация. Така гигантските морски обитатели попадат на брега, където са обречени. 

„Гледката на огромната мъртва риба не оставя никого неразвълнуван. Хората получават информация, но и я обсъждат, говорят по между си, предлагат помощ, интересуват се от допълнителни данни и за морските бозайници, и за климатичните промени”, казват организаторите. Те не разкриват следващата спирка на своя модел, за да използват елемента на изненадата в грандиозната си научна демонстрация. 

Дезориентирани живи китове нерядко се появяват по бреговете, уловени в капана на плитчините. През 2020 г. жителите на Шри Ланка спасиха 120 кита, заседнали на крайбрежен плаж, като им помогнаха да се върнат във водата. 

В Шотландия жителите на отдалечения остров Уист „разплетоха” от водораслите 10 дългоперести черни гринда - едри морски бозайници от семейството на делфините. Спасителната операция се проведе под ръководството на благотворителната организация гмуркачи British Divers Marine Life Rescue.

Eden Arts посочват тези примери и казват, че ако хората не направят нещо, за да удържат климатичните промени, такива гледки ще стават все по-чести и може да доведат до изчезването на китовете - едни от най-уникалните природни творения, които плават в океаните на планетата от милиони години

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: