Равносметката на Владимир Путин

Равносметката на Владимир Путин Снимка: abna24.com

Русия върви по пътя към бедност, изолация и репресии

Вчера руският президент предупреди за безработица и инфлация в близко бъдеще, съобщи theins.ru. По време на среща за мерките в подкрепа на регионите, Владимир Путин каза: „Новите реалности ще изискват дълбоки структурни промени в нашата икономика. И няма да го крия, на регионите няма да им е лесно, ще се стигне до временно повишаване на инфлацията и безработицата“.

По думите му той е подписал указ за допълнителни правомощия на регионалните ръководители. „Те ще могат да вземат гъвкави и бързи решения в подкрепа на нашите граждани, икономиката и социалната сфера, въз основа на реалната ситуация на място".

Путин каза още, че замразявайки руските валутни резерви,  всъщност САЩ и ЕС не изпълняват задълженията си към Русия и нарече мярката незаконна. "Те са в неизпълнение на задълженията си към Русия", заяви руският президент.

В същото време Путин посочи, че блокирането на руски бизнес активи в чужбина са урок за руските предприемачи, защото „няма нищо по-надеждно от инвестициите у дома“.

Също така, според Путин, хората на Русия различават „патриотите от предателите“ и едно прочистване на обществото само ще укрепи страната.

На вчерашната си среща с правителството Владимир Путин сравни отношението на Запада към руснаците с еврейските погроми, организирани от нацистите в Германия през 30-те години на миналия век. Според него, в момента срещу Русия е разгърната „безпрецедентна информационна кампания“ с участието на социални мрежи и западни медии, които „тъпчат хората с огромно количество пропагандни фалшификати“.

Путин специално подчерта, че "една от американските социални мрежи" позволява на потребителите да публикуват призиви за убийство на руснаци. Руски съд вече заведе наказателно дело срещу компанията Meta, която притежава Facebook, Instagram и WhatsApp, по обвинение в публични призиви за екстремистка дейност и подпомагане на тероризъм. Анализ на The Insider обаче показа, че руският президент или не е вникнал, или преиначава правилата в посочените социални мрежи.

На руснаците остава да преценят дали да приемат поредната порция пропагандна реторика и предвещаната сурова действителост или да си направят изводите за политиката на своя президент, по чиято заповед ежедневно загиват руски военнослужещи в Украйна, а арестите в страната продължават да пълнят затвори и ларгери. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: