Какво иска Турция, за да подкрепи присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Какво иска Турция, за да подкрепи присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО Снимка: al-monitor.com

Само преди няколко дни турският президент Реджеп Таийп Ердоган беше категоричен, че страната му „няма да даде зелена светлина” за членство в НАТО на държави, които нямат "ясна позиция по отношение на тероризма" и са наложили санкции срещу Турция.

Позовавайки се на три официални турски лица, пожелали анонимност, Bloomberg обобщава исканията на Анкара, за да "благослови" кандидатурите на двете страни. Като начало, турското правителство настоява всички нови кандидати, респ. Швеция и Финландия, публично да заклеймят ПКК и нейните клонове и да притиснат симпатизантите им в своите страни. Това искане обаче е „в комплект” с редица други желания на Турция, с далеч по-сериозни мащаби. 

Едно от условията е Швеция и Финландия да премахнат ограниченията за износ на оръжие в Турция, които наложиха с още няколко страни от ЕС, след турското нахлуване в Сирия през 2019 г. Търговията с оръжие на Турция с двете страни е незначителна, но турските източници казват, че Анкара по принцип няма да приеме разширяване на НАТО към страни, които блокират оръжейни сделки „против духа“ на Алианса. Турция има и доста оплаквания от НАТО, както и дълъг списък с желания, насочени към отрбанителния съюз.

Южната ни съседка иска например отново да бъде включена в програмата за усъвършенстване на самолетите F-35, което ѝ беше забранено, след като закупи руската система за противоракетна отбрана С-400. Анкара има и изключителната молба да закупи от САЩ десетки бойни самолети F-16 и комплекти за надграждане на флота си. Това включва и искането САЩ да премахнат санкциите срещу Турция, наложени ѝ заради придобиването на системата С-400.

Използването на подобни лостове като условия за разширяването на НАТО е предизвикателство. Но според източниците „Турция провежда външната си политика в съответствие със собствените си национални интереси и ще се съгласи с разширяването на НАТО, ако бъдат разрешени въпросите, които предизвикват безпокойство“.

Финландските политици и шведските им колеги са оптимисти, поддържат постоянни връзки с турски политици и се надяват да намерят решение „чрез дискусии”, но засега не са отговорили на нито едно от конкретните искания на Анкара, освен коментара на финландския външен министър Пека Хаависто, че ако грижата на Турция е ПКК, то във Финландия организацията е посочена като терористична и е забранена.

Швеция и Финландия днес официално връчиха документите си за членство в НАТО и както се изрази по-рано генералният секретар Йенс Столтенберг, Алиансът ще ги посрещне „с отворени обятия”, но този процес изисква единодушно съгласие на 30-те настоящи членове на отбранителния съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: