Шведските власти обявиха война на престъпните групировки

Шведските власти обявиха война на престъпните групировки Снимка: Euronews стопкадър

Шведските власти, на фона на нарастването на насилието в страната, обещават да победят престъпни банди и може да включат военните във възстановяването на реда

Шведският премиер Улф Кристерсон обеща да победи престъпните банди на фона на нарастващото насилие в страната. Ситуацията е толкова сериозна, че властите обмислят да включат военните в опазването на реда.

Улф Кристерсон, министър-председател на Швеция: „Ние ще преследваме бандите и ще ги победим. Ще ги изправим пред правосъдието. Ако са шведски граждани, тогава трябва да получат много дълги присъди затвор, ако не са шведски граждани, тогава те трябва да бъдат депортирани."

Две мощни експлозии разтърсиха жилищни сгради в централна Швеция в понеделник и вторник, ранявайки най-малко трима души.

Според местни медии инцидентите са свързани с вражди между престъпни групи, занимаващи се с трафик на наркотици и оръжие.

Напоследък в Швеция все по-често се случват експлозии и стрелби. Страната има най-високото ниво на улични убийства на глава от населението в ЕС. Експертите отбелязват, че шест пъти повече хора умират от огнестрелни оръжия в Швеция, отколкото във всички останали скандинавски страни, взети заедно.

Премиерът каза, че нарастването на престъпността е резултат от "политическа наивност и невежество", както и от "безотговорни имиграционни политики и неуспешна интеграция". Ето защо сега правителството преразглежда миграционната политика и наказателното законодателство.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: