Учени „съживиха” очи от починал донор

Учени „съживиха” очи от починал донор Снимка: readocs.com

Резултатът им стана сериозен повод да се дискутира дали мозъчната смърт наистина е необратима.

Загубата на нервната активност е част от смъртта – факт, който експериментален научен екип от Университета в Юта донякъде опровергава. „В очите, които получихме пет часа след кончината на донора, предизвикахме реакции на фоторецепторни клетки в очната макула към ярка светлина, цветна светлина и дори към много слаби светлинни импулси”, казва ръководителят на експеримента д-р Фатима Абас.

Очната макула е част от ретината, в която се осъществява зрението и способността ни да виждаме фини детайли и цветове. В проучване от 2019 г., публикувано в списание Nature, екип от университета в Йейл съобщи, че са рестартирали мозъците на 32 мъртви прасета, но не са успели да върнат комуникацията между нервните клетки – за разлика от екипа на Университета в Юта, посочва sciencealert.com. 

Д-р Франс Винберг, асистент по офталмология и визуални науки, участник в експеримента, обяснява: „Успяхме да накараме клетките на ретината да си комуникират помежду си, както правят в живо око. Минали проучвания са възстановили много ограничена електрическа активност в очи от донори на органи, но това досега не беше постигано в макулата, при това до степента, която демонстрирахме сега. Ретината е част от централната нервна система на човека, затова смятаме, че подобни неща може да се наблюдават и в други части на мозъка".

Проф. Ан Ханекен, научен сътрудник в Института Scripps, в Сан Диего, Калифорния, обобщава: „Досега смятахме, че не е възможно клетките в различните слоеве на централната ретина да комуникират помежду си, както обикновено правят в жива ретина. В бъдеще ще можем да използваме този подход за разработване на лечения за подобряване на зрението в очи с макулни заболявания, като възрастовата макулна дегенерация”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: