Неинвазивните звукови вълни – нова надежда в борбата с рака

Неинвазивните звукови вълни – нова надежда в борбата с рака Снимка: news.umich.edu

Ефикасното лечение е експериментирано върху лабораторни мишки, които са били излекувани от чернодробен рак чрез импулси фокусиран ултразвук, разрушил до 75% от обема на тумора.

Подходът изглежда е задействал имунната система на мишките, която е свършила останалото. Подобни резултати са постигнати при 80% от опитните животни – ракът им е бил унищожен, без признаци на метастази или рецидив през трите месеца на наблюдение след терапията. 

Лечението, наречено хистотрипсия, вече се тества за приложение върху хора с рак на черния дроб. То е разработено в Мичиганския университе и се счита за голям пробив, тъй като за момента преживяемостта на пациенти с рак на черния дроб в САЩ е по-ниска от 18%.

Техниката използва ултразвуков преобразувател и работи чрез т.нар. ултразвукова кавитация – подобно на метода, използван за неинвазивно разграждане на мастните клетки при лечение за отслабване. Ултразвукови вълни се насочват към зоната, която ще се третира, като вибрациите генерират малки мехурчета в целевата тъкан. Когато мехурчетата се спукат, тъканта се разрушава, унищожавайки тази част от тумора.

Често не е възможно звуковата вълна да се насочи към целия тумор заради разположението, размера и стадия на тумора. Но изследователите са установили, че дори частичното лечение е довело до пълна регресия при 81% от лекуваните мишки. 

„Нашият преобразувател, проектиран и построен в Университета на Мичиган, доставя ултразвукови импулси с висока амплитуда с дължина в микросекунди – акустична кавитация – като по този начин се фокусира върху тумора, за да го разбие“, казва биомедицинският инженер проф. Цзен Ксю в университета.

Предишни проучвания на хистотрипсията показаха, че е ефективна за намаляване на обема на тумора. Изглежда, че новата апаратура стига до унищожаването му и значително увеличава преживяемостта след лечението.

„Това проучване демонстрира потенциала на хистотрипсията за успешна неинвазивна туморна аблация и предотвратяване на локална туморна прогресия и метастази", пишат учените в публикацията си в сп. Cancers.

Бъдещите проучвания ще продължат да изследват безопасността, ефикасността и биологичните ефекти на хистотрипсията, с цел потенциалното ѝ пренасяне в клиничната практика.

Наричат неинвазивните звукови вълни „вълшебни”. Освен при лечение на ракови заболявания, те се прилагат и при увредени тъкани, неврологични заболявания, двигателни смущения, тремори, миоми, лезии, болка и др, отменяйки в много случаи необходимостта от инвазивна хирургия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: