Колко алкохол пият британските парламентаристи

Колко алкохол пият британските парламентаристи Снимка: thelondoneconomic.com

Депутатите са изправени пред заплаха от закриване на баровете на работното им място, след като проучване установи, че избраниците на британското общество пият повече от електората си

Данните сочат, че 40% от народните представители употребяват алкохол поне четири пъти седмично, за разлика от населението, при което 15% практикуват това, съобщава theconversation.com. Като „рисково пиене” може да се определят алкохолните навици на 29% от британските депутати. Информацията разпали много критики, плюс силно недоволство от скромните цени на алкохола, предлаган на британските законодатели в парламента.

Резултатите са получени чрез отговори на анкети, изпратени до всички 650 британски парламентаристи, но само 146 са отговорили. Проучването установи, че 18% от тях пият през деня 6 или повече напитки, докато при населението броят на потребителите с такъв капацитет съставлява само 8%. За сметка на това, 3% от анкетираните британски депутати проявяват по-силно чувство за вина, докато само 1% от пиячите на Острова са склонни да се самокритикуват.

Проучването е ограничено, така че не предлага значителни изводи относно потенциалните вреди от употребата на алкохол в британския парламент. Все пак може да се каже, че алкохолната практика намалява присъствието на парламентарните заседания и в някои случаи забавя вземането на решения. Негативите обаче може да са и по-мащабни, тъй като отказът на над три четвърти от депутатите да отговорят на анкетата едва ли може да се интерпретира като признак за въздържание. 

Засега дебатите на британските народни избраници се въртят около традиционната култура на британския парламентаризъм и често защитават позицията, че закриването на баровете в британския парламент би било „прекалено пуританска” стъпка. 

Алкохолът не е чужд на парламентарната практика. В белгийския парламент например, се предлагат безплатно бира и вино и може би това е причината 59% от депутатите да пият повече от едно питие в работно време. В края на 2021 г. австралийското правителство препоръча отказване от практиката непременно да се сервира алкохол при работните срещи на отделните парламентарни групи и комисии. 

Като цяло, британците, които пият повече от един път седмично, намаляват, макар че това остава рисков фактор за 28% от мъжете и 14% от жените. Навикът най-често се обяснява с висока професионална натовареност и стрес, на което обаче опонират медиците, чиято отговорна практика напълно изключва употребата на алкохол през работно време. Настроенията в общественото мнение показват, че британските избиратели също биха искали съдбата им да се решава с повече отговорност и от значително по-безалкохолен парламент. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: