Биогазът става част от решението за енергийна независимост на Европа

Биогазът става част от решението за енергийна независимост на Европа Снимка: techxplore.com

Европейската асоциация за биогаз казва, че ЕС може бързо да увеличи производството на биометан и да го насочи към газопреносната мрежа.

Необходимите инвестиции в европейски мащаб са € 83 милиарда – солидна сума, но все пак по-малко от това, което държавите членки на ЕС плащат годишно за руски природен газ. Според Associated Press, една инвестиция от този порядък ще увеличи десетократно производството на биометан до 2030 г., покривайки около 20% от вноса на газ в ЕС. 

Със своите над 9500 централи за биогаз Германия е най-големият му производител в Европа. Повечето съоръжения са малки и с местен капацитет. От германската асоциация за биогаз казат, че в рамките на няколко години могат да удвоят производстово на биометан, но признават, че електрическата енергия от соларни и вятърни паркове е по-евтина и смятат, че това ще се запази.

Същевременно, немското правителство иска да ограничи употребата на земеделски култури като горива. За момента 40% от производството на биогаз в Германя се осъществява с царевица, но целта е до 2026 г. делът ѝ да се намали на 30%, като чрез финансови стимули ще се насърчи употребата на други отпадъчни продукти като оборски тор и слама. 

Както в цяла Европа, производството на биометан във Франция все още е малко, но бързо се равива. От 2017 г. до 2021 г. броят на централите за биогаз във Франция скочи от 44 на 365, а производството им през 2021 се е удвоило, в сравнение с 2020 г.  С биогаз се отопляват 362 000 френски домакинства, което е около 1% от нуждите на Франция. Но след като френското правителство предприе някои стъпки за насърчаване на биогазовата индустрия, очакванията за 2022 г. са биометанът да обхване 2% от френското газоснабдяване, а до 2030 г. - 30%.

Новата био-газоцентрала на земеделските производители в село Соншан, южно от Париж, вече е пред въвеждане в експлоатация. Инициативата е на шестима местни инвеститори, производители на пшеница, рапица, захарно цвекло и пилета. Построили са централата си с кредит от € 5 милиона, плюс държавна субсидия от € 1 милион. 

Сключили са 15-годишен договор с компания, която ще изкупува газа им на фиксирана цена. „Това няма да ни направи милионери”, казват новите играчи на газовия пазар, тъй като договорът им ще ограничи печалбите от високите цени на газа понастоящем, но ще им гарантира стабилен доход

Гигантските ферментационни резервоари в Соншан вече са заредени с люспи от пшеница, лук, остатъци от захарно цвекло, птича тор. Около 80% от необходимите ежедневно 30 тона органичен материал идват от отглеждания специално за целта зимен ечемик. Земеделците са планирали производството си така, че ще го отглеждат в междинни периоди като трета реколта, плюс традиционните две, предназначени за хранителния сектор. 

Заводът ще произвежда пречистен биометан, който ще се включи в газопровода на близкия град Рамбуйе, за да отоплява местната болница, един плувен басеин и около 2000 жилища в селото и околността. Като страничен продукт от газоцентралата си френските фермери от Соншан ще получат богати на азот и калций отпадъци, с които ще заменят част от използваните изкуствени торове. 

„Приключението е невероятно”, казват инвеститорите, горди, че едни от първите в Европа осъществяват кръгова икономика в зелен производствен цикъл и се включват в усилията за постигане на енергийна независимост

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: