Енергийните алтернативи на Европа без руски петрол и газ

Енергийните алтернативи на Европа без руски петрол и газ Снимка: smart-energy.com

Кризата в Украйна показва, че раздялата с изкопаемите горива е важна не само в борбата с климатичните промени, но е и въпрос на сигурност.

За Европа отказът от изкопаеми горива е приоритет през следващите години, И все пак блокът продължава да плаща на Русия за нефт и газ – пари които сега финансират войната на Путин, пише Euronеws. 

„Ако наистина искаме да спрем да правим Путин много богат, трябва бързо да инвестираме във възобновяеми енергийни източници“, казва Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, а председателката ѝ Урсула фон дер Лайен допълва: "Трябва да станем независими от руския газ, петрол и въглища. Не можем да разчитаме на доставчик, който ни заплашва".

В началото на седмицата министрите на енергетиката на ЕС се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят алтернативите и усилията за бърза диверсификация на доставчиците на енергия. ЕС се обръща към износители на газ като САЩ, Норвегия, Катар, Азербайджан, Алжир, Египет, Турция, Япония и Южна Корея. Блокът ще подпомогне и енергийния сектор на Украйна чрез ускоряване на планираната връзка на украинската електрическа мрежа с европейската.

Една възможност, която държавите от ЕС обмислят, е LNG - втечнен природен газ. Това може да компенсира недостига в краткосрочен план, но експерти казват, че няма достатъчно втечнен природен газ, за ​​да задоволи всички енергийни нужди на Европа. Германия специално се стреми да го внася от Катар и други европейски държави и може да построи два собствени LNG терминала за вътрешния пазар. Най-голямата европейска икономика ускорява и развитието на слънчева и вятърна енергия

Италия увеличава доставките на газ от Алжир, който има голям LNG терминал в Скикда, Североизточен Алжир и тръбопроводи до Испания и Италия, чийто свободен капацитет може да се използва за доставки към Европа.

Има прогнози, че ЕС може повторно да активира изведени от експлоатация въглищни ТЕЦи, докато някои европейски лидери смятат, че инвазията на Русия в Украйна е шанс за ускоряване на прехода към възобновяеми източници, включително атомни централи. Ядреното енергопроизводство в Европа през 2021 г. нарасна с 6%. Поблемът е, че много атомни електроцентрали са в края на жизнения си цикъл от около 40 години, а възстановяването им е скъпо.

Вносът на горива на базата на чист водород вероятно също ще играе роля. Русия обаче се насочва към 20% от световния пазар на водород, ако успее да инвестира в производството му, но ресурсите на Южна Австралия ще ѝ позволят конкурентно предимство в тази надпревара.

Турция откри първата си биорафинерия за производство на различни продукти от водорасли, вкл. горива и други енергийни източници. Рафинерията е част от турската „Интегрирана концепция за развитие на биоикономика“, която има за цел да осигури алтернатива за енергийния сектор, плюс производство на хранителни добавки, торове и др.

Проектът на стойност € 6 милиона, е осъществен с 85% европейско финансиране и 15% от турското министерство на индустрията и технологиите. Съоръжението се намира в кампуса на Университета „Богазичи” в непосредствена близост до Черно море, където се произвеждат водораслите. На площ от 2500 кв. м. там ще се преработват около 1200 тона мокра маса водорасли годишно. Това е първото подобно съоръжение в Турция и в Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: