Чипове за имплантиране в човешкия мозък ще се продават свободно

Чипове за имплантиране в човешкия мозък ще се продават свободно Снимка: ferra.ru

В САЩ започват тестванията им

Американската компания Synchron, конкурент на по-известната Neuralink на Илон Мъск, започна тестване на чипове за имплантиране в мозъка, съобщава Aroged.

Изданието съобщава, че са започнали клинични изпитания на първата в света комерческа система мозък-компютър или Brain-Computer Interface (BCI). Ако тестовете преминат успешно, чиповете ще започнат да се продават на всички желаещи.

Системите заинтерфейс мозък-компютър могат значително да улеснят комуникацията с външния свят за хора с увреждания. Съгласно официалните данни, само в САЩ има 5 милиона потенциални потребители на такива системи.

При имплантацията пропускат електроди през кръвоносните съдове към мозъка. По това продуктът на Synchron се различава от този на Neuralink - тази компания имплантира чиповете директно в черепа.

След имплантацията системата започва да превежда мозъчната активност на потребителя в електрически сигнали, позволявайки работа с онлайн пазаруване, електронна поща, текстови съобщения, а също така позволява изпълнението и на други относително прости задачи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: