Над 180 милиона човека на Земята гладуват, съобщиха от ООН

Над 180 милиона човека на Земята гладуват, съобщиха от ООН Снимка: https://pixabay.com/

През 2021 г. броят на хората, сбъскали се с остра липса на храна, се е увеличил с почти 40 милиона

Този проблем засяга около 193 милиона души в 53 държави, според доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Факторите, които са повлияли на това, според експеттите са конфликтите и сриването на икономиката, включително поради коронавируса.

Според изследването най-острата фаза на недостиг на храна е регистрирана в Етиопия, Южен Мадагаскар, Южен Судан и Йемен. Тези страни, според ФАО на ООН, са в петия етап от класификацията на продоволствената сигурност, което означава глад или хуманитарна катастрофа. Проблемът е засегнал около 570 хиляди жители.

Основните фактори за нарастването на тежката продоволствена несигурност през 2021 г. са:

   конфликти (заради тях 139 милиона души в 24 страни са изправени пред остра продоволствена несигурност);
   екстремни метеорологични условия (повече от 23 милиона души в 8 държави);
   икономически сътресения (повече от 30 милиона души в 21 държави, главно поради последиците от пандемията COVID-19).

В ООН уточняват, че докладът е изготвен преди руската инвазия в Украйна. Въпреки това експертите на ФАО са установили въздействие на военните действия върху глобалните хранителни системи.

Отбелязва се, че страните, които вече имат повишени нива на глад сред населението, са особено уязвими към рисковете, породени от бойните действия в Източна Европа.

Причината за това, по-специално, е високата зависимост на тези страни от внос на храни и селскостопански суровини, както и тяхната уязвимост към глобалните шокове в цените на храните.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: