Паническо пазаруване в Пекин пред опасността от нова карантина

Паническо пазаруване в Пекин пред опасността от нова карантина Снимка: hindustantimes.com

Пред магазините и супермаркетите в китайската столица се трупат тълпи, за да се запасят с храна и консумативи от първа необходимост

Жителите на Пекин са притеснени от съобщения за очаквана нова вълна на зараза с Covid и тревожните сигнали за тежка криза в снабдяването в Шанхай, където карантината продължава.

В най-големият район на китайската столица Чаоян, в който живеят 3,5 милиона души, от вчера се провежда масово тестване, след като през уикенда се установи нарастване на случаите с Covid. Всички жители на района са помолени да останат у дома, съобщи държавният вестник Global Times.

Обществените места, включително ресторанти, стадиони, кина и музеи ще бъдат временно затворени. Режимът ще бъде отменен, ако гражданите покажат два отрицателни теста – първият от вчера и следващият утре. В други райони на Пекин са насрочени три седмични теста. 

Веригите супермаркети, включително Carrefour и Wumart, заявиха, че разполагат с двойно повече запаси от обикновено. 

Според Beijing Daily, платформата за електронна търговия с хранителни продукти Meituan непрекъснато поддържа запасите си и е увеличила персонала си. 

Fresh Hema, един от най-реномираните търговци на дребно в Китай, управляван от гиганта за електронна търговия Alibaba, заяви, че всичките му 40 обекта в града са добре заредени и поддържат стабилни цени.

Пекинското общинско бюро по търговски въпроси съобщи в неделя, че мегаполисът разполага с достатъчно количество храни и  стоки от първа необходимост.

Според Пекинския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от зараза остава висок и се очаква през следващите дни броят на заразените да се увеличи

Освен напрежение в снабдяването, една нова ковид-вълна в 22 милионния Пекин заплашва да застраши допълнително икономиката, с възможно спиране на редица производства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: