Изригна вулкан на остров Ява (обновена)

Изригна вулкан на остров Ява (обновена) Снимка: kget.com

Службите за спешна помощ съобщават за най-малко 14 загинали и десетки ранени с тежки изгаряния, след като в събота, около 14:30 местно време (07:30 GMT) вулканът Семеру изхвърли огромен плътен облак пепел.

Местните власти са създали забранена зона в рамките на 5 км от кратера. Районът е потънал в мрак, без никаква видимост. Усилията за евакуация са възпрепятствани от прекъсване на електрозахранването, задушаващ дим и дъждовни бури, което превръща пепелта в кал. Съобщава се за прекъснат път и мост. Евакуирани са над 900 души, а мнозина са потърсили спасение в джамии и импровизирани убежища. Много хора са се насочили към по-безопасни райони.

От Консултативния център за вулканична пепел (VAAC) в Дарвин, Австралия, който обслужва авиационната индустрия с данни за местоположението и движението на потенциално опасна вулканична пепел, казват, че облакът се носи на югозапад. Заради обема и висчината му от около 15 000 метра се очаква да се разсее много бавно. Семеру често изхвърля пепел, но при средна височина от около 4300 м., така че настоящото изригване показва сериозна интензивност.

Авиокомпаниите са предупредени за лоша видимост. Експертите предполагат, че полетите ще променят маршрутите си, за да избегнат рисковата зона. Освен това върху по-хладните части на самолетите пепелта се втвърдява и може да доведе до спиране на двигателите. Качеството на въздуха в пилотските кабини може да се влоши и да се наложи пилотите да работят с кислородни маски. 

Вулканът Семеру, който се издига на 3676 метра над морското равнище, изригна последно през декември 2020 г. Той е един от 130-те активни вулкана в Индонезия, които са част от т.нар. Тихоокеански огнен пръстен - зона, в която се срещат континенталните плочи и движението им често предизвиква вулканична и сеизмична активност.

Това е поредният природен катаклизъм за годината след редица наводнения, нечувани горещини, суша и вулканични изригвания, включително последното на испанския остров Ла Палма, където вулканът Куембре Виеха  продължава да бълва лава вече трети месец от 19 септември насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: