Изкуственият интелект се научи да имитира гласовете на стотици известни личности

Изкуственият интелект се научи да имитира гласовете на стотици известни личности Снимка: pixabay

Новият алгоритъм за машинно обучение позволява да се имитират над сто гласа на знаменитости. Някои от тях вече настояват тази програма с ИИ да бъде забранена.

Изследователи представиха програма, наречена Vocodes. Този инструмент може да имитира гласовете на над стотици известни личности, включително политици, учени и артисти - Доналд Тръмп, Барак Обама, Брайън Кранстън, Дани ДеВито, Илон Мъск и много други. За да имитира глас, потребителят трябва да въведе текст и да избере глас.

TheNextWeb отбелязва, че вече има няколко такива приложения, но Vocodes впечатлява с огромния брой гласове, достъпни за възпроизвеждане. Въпреки това, той има и своите недостатъци - всеки път, когато приложението срещне дума, която не може да прочете, просто я прескача. Сред тези думи са Tesla и Elon Musk.

Качеството на гласовете обаче се различава в зависимост от героите. Гласовете с оценка „Високо качество“ имитират речта по по-естествен начин. Гласовете с по-ниско качество обаче приличат на приложението от Windows 2000 - Text To Speech.

Подобно на други подобни приложения, Vocodes повдига сериозни етични въпроси относно бъдещето на ИИ. Приложението имитира почти перфектно гласа на известния психолог Джордан Питърсън. След това той написа в туитър, че е загрижен от тази програма и поиска „тя да спре да използва фалшификати на гласа му“.

Струва ни се очевидно, че невронните мрежи ще играят огромна роля в създаването на виртуални музиканти и виртуални знаменитости. Но не искаме тези техники да се използват за измама, клевета и т.н.“- отбелязват създателите на приложението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: