Престъпници ограбиха банка с "клонирания" глас на директора

Престъпници ограбиха банка  с "клонирания" глас на директора Снимка: https://pixabay.com/

В ОАЕ измамници използваха много необичаен начин за да ограбят местна банка

Те използвали специална технология, за да клонират гласа на директора.

Това е втори път, когато нападателите използват съвременни технологии. Но този път те успяха да откраднат рекордно висока сума пари. Заслужава да се отбележи, че това  се е случило миналата година, но подробностите за инцидента бяха публикувани едва сега, пише Форбс.

Измамниците клонирали директно гласа на директора на банката. В същото време те се обадили на мениджъра, който веднага разпознал гласа на своя непосредствен ръководител. Наредено му било да направи няколко транзакции на обща стойност 35 милиона долара. Като обяснение изманиците  отговорили, че ще бъдат направени някакви големи покупки.

За да да бъдат по -убедителни, участниците в кражбата изпратили до мениджъра имейл от името на адвоката и директора, в който имало потвърждение за транзакцията. Банковият служител не забелязал нищо подозрително и веднага превел парите. Полицията смята, че в тази схема са участвали 17 души. Получените средства били изпратени по различни сметки по целия свят.

Подобна технология беше използвана през 2019 г. Тогава измамниците успяха да получат само 250 хиляди долара. Те така и не бяха заловени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: