Веганското хранене е по-здравословно за кучетата

Веганското хранене е по-здравословно за кучетата Снимка: treehugger.com

Проучване сред 2500 домашни любимци, показа, че кучетата-вегани посещават по-рядко ветеринария и ползват по-малко лекарства.

Изричното условие е веганското хранне да бъде пълноценно. Здравето на участвалите в изследването четирикраки пациенти е проследено в рамките на една година, чрез наблюденията на техните собствници, като специално внимание е отделено на 22 често срещани заболявания, пише The Guardian. 

Необходимостта от лекарства в тези случаи бележи 2:1 в полза на веганското хранене. Проучване от 2021 г. вече установи, че кучетата го намират за също толкова вкусно, колкото обикновената кучешка храна. 

В света има около 470 милиона домашни кучета и все по-голям брой собственици на домашните любимци вече обмислят да променят менюто на своите четириноги приятели. През 2020 г. в световен мащаб е продадена веганска храна за кучета на стойност около $ 9 милиарда и секторът се разраства бързо.

„Нашето проучване е най-голямото, публикувано досега и разкри, че най-здравословният и най-малко опасен диетичен избор за кучета са здравословните вегански диети“, казва проф. Андрю Найт от Университета на Уинчестър, Обединеното кралство, който ръководи изследването. 

За всяко от кучетата, участвали в проучването, са подадени и анализирани средно 2536 доклада от собствениците. Проучването не търси причините за тези резултати, но проф. Найт предполага, че както при хората, и в случая проблемите с теглото може да са важен фактор.

Джъстин Шотън, президент на Британската ветеринарна асоциация, казва: „В момента се правят много изследвания в областта на веганското хранене на кучетата и този документ добавя нов опит към набора от доказателства в негова полза. Все още липсват обаче надеждни данни за последствията от това хранене в дългосрочен план”. Тя заяви, че не би го препоръчала категорично, тъй като все пак е въпрос на личен избор на собствениците, но съветва тези, които ще привлекат домашните си любимци към веганството, да ползват експертни ветеринарни съвети, за да избегнат „хранителни дефицити и свързаните с тях заболявания“.

Повечето участници в проучването са от Обединеното кралство и Европа, като над 90% от кучетата са женски, но проф. Найт смята, че няма вероятност това да стане причина са системни пристрастия. Самият той също е веган, но няма куче. Проучването е финансирано от благотворителната организация ProVeg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: