Инженери се научиха да запазват слънчева енергия 18 години

Инженери се научиха да запазват слънчева енергия 18 години Снимка: piqsels.com

И да я освобождават, когато и където е необходимо

Учени създадоха система, която позволява улавянето на слънчевата енергия, съхраняването й в продължение на осемнадесет години и освобождаването й, когато и където е необходимо.

За това съобщава Science Daily.

Новата технология се основава на системата за слънчева енергия MOST - Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems, разработена в Технологичния университет Чалмърс. Технологията се базира на специално проектирана молекула, която променя "формата" си при контакт със слънчевата светлина.

Шведските изследователи изпращат своята специално разработена молекула, заредена със слънчева енергия, на колегите си Тао Ли и Жию Ху от Шанхайския университет Цзяо Тун, където енергията се излъчва и преобразува в електричество с помощта на разработен от тях генератор. По същество шведската слънчева светлина е изпратена до другия край на Земята и е пробразувана в електричество в Китай.

"Генераторът представлява ултратънък чип, който може да бъде интегриран в електрониката, например в слушалки, смарт часовници и телефони", казва ученият Джихан Уанг от Технологичния университет Чалмърс.

MOST - това е една затворена енергийна система, базирана на специално разработена молекула от въглерод, водород и азот, която при поглъщане на слънчева светлина променя формата си исе превръща в богат на енергия изомер - молекула, състояща се от същите атоми, но разположени по различен начин. След това този изомер може да се съхрани, за да се използва по-късно, когато е необходимо. Изследователите са усъвършенствали системата до такава степен, че сега е възможно енергията да се съхранява до 18 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: