Учени определиха държавите, които могат да изчезнат след 100 години

Учени определиха държавите, които могат да изчезнат след 100 години

Кои държави са включени в този незавиден списък?

Трудно е да си представим, че някои познати ни днес страни след известно време могат напълно или частично да изчезнат от лицето на Земята. Учените са изчислили, че след около сто години картината на света може да бъде съвършено друга, съобщава Еsoreiter.

Малдивите

Въпреки че учените успокояват, че все още има много време преди потъването на Малдивите, перспективата да се окаже подводна държава тревожи преди всичко самите жители на архипелага. Работата е там, че нивото на водата става неумолимо по-високо с всяка изминала година, а властите на страната сериозно обмислят възможността за преселване на жителите на земя, която все още се планира да бъде закупена. Напълно вероятно е само няколко следващи поколения туристи да могат да се насладят на почивка на райските острови, след което архипелагът вероятно ще бъде потопен под водата. Струва си да посетите Малдивите поне веднъж в живота си.

Нидерландия

Компактната държава в Северна Европа също може да стане недостъпна не само за туристите, но и за всички, които планират да живеят на нейна територия. Разбира се, Нидерландия е защитена от мощни диги, но въпреки това, дори такава защитна система рано или късно може да не издържи налягането на водата отвън. Нивото на водата в Световния океан се увеличава с няколко сантиметра годишно, което е доста критично за страна, в която големите градове са разположени на най-наводняемите места. Според експерти, Нидерландия разполага с около 70 години, за да реши проблема с неумолимо променящите се външни обстоятелства.

Австралия

Страната е заобиколена от всички страни с вода, което означава, че проблемът може да засегне абсолютно всяка една част от нея. Най-много вълнува специалистите западното крайбрежие на Австралия, където нивото на водата се повишава с 9 мм годишно. Това, което е още по-депресиращо, е местоположението на важните за просперитета на страната градове - почти 60% от австралийците и имигрантите предпочитат да се заселят именно на западния бряг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: