Първите три участъка от АМ „Хемус“ ще са готови до края на 2024 г.

Първите три участъка от АМ „Хемус“ ще са готови до края на 2024 г. Снимка: МРРБ

Държавата дължи 34 млн. лв. за извършено строителство по лот 2 и лот 3

Петдесет и два километра от автомагистрала „Хемус“ – първи, втори и трети участък от п.в. „Боаза“ до пресичането с пътя Плевен - Ловеч, ще да бъдат пуснати в края на 2024 г. Това съобщи заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на инспекция на трасето на магистралата на лот 3.

Трите участъка на АМ „Хемус“ са в различна степен  на изпълнение и до година и половина за пътуващите от Ловеч и региона пътят до София по новата магистрала ще е по-кратък, каза министър Караджов. Прогнозното откриване на строителна площадка за участъци 4 и 5 е през 2022 г., а за участък 6 - през 2023 г. Целта е изграждането на АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с първокласния път Русе - Велико Търново да приключи до 2026 г.

В момента изпълнението на участък 1 на магистралата от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Дерманци“, включително съоръжението, е 65%. Напредъкът на участък 2 – между пътните възли „Дерманци“ и „Каленик“, е 14%. На участък 3 - от края на пътен възел „Каленик“ до пресичането с път ІІ-35, включително пътен възел „Плевен“, са изпълнени 38% от строителните дейности.

Държавата дължи над 34 млн. лв. с ДДС след приспаднатите аванси за извършени дейности по строителството на лот 2 и лот 3. По първия лот няма задължения. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: