Шокиращo: 99% от хората на Земята сега дишат вреден въздух

Шокиращo:  99% от хората на Земята сега дишат вреден въздух Снимка: https://pixabay.com/

Често приемаме въздуха, който дишаме, за даденост

Но новите данни показват, че замърсителите, които стоят зад милиони смъртни случаи, които е могло да бъдат предотвратени,  сега замърсяват въздуха, който повечето от нас дишат.

Замърсяването на въздуха оказва въздействие на много по-ниско ниво, отколкото се смяташе досега“, казва техническият служител на Световната здравна организация Софи Гуми, позовавайки се на наскоро актуализираните насоки на СЗО за качество на въздуха.

Въз основа на анализ на данни за замърсяването на въздуха, обхващащи повече от 6000 града в 117 държави, СЗО твърди, че 99 процента от световното население в момента диша въздух, който не отговаря на актуализираните параметри за безопасност. Това обхваща 80 процента от градските зони в света.

При всяко вдишване невидимият азотен диоксид (NO2) от ауспусите на автомобили, строителна техника, промишлени котли, електроцентрали и т.н. прониква дълбоко в дробовете ни. Там той може да раздразни деликатните ни тъкани в дихателните пътища, причинявайки повишено възпаление, отключвайки алергии, астма и понижавайки белодробната функция.

NO2 също значително увеличава риска от детска астма. Свързва се и с ниско тегло у новородени, както и със сърдечно-съдови заболявания, дори при краткотрайна експозиция.

Ние също така вдишваме намиращите се във въздуха фини прахови частици, съставени от много различни вещества, включително естествено срещащ се пустинен прах, както и всякакви замърсители от микропластмаса, кухненски пожари, промишленост, селско стопанство, изкопаеми горива и горски пожари. СЗО наблюдава прахови частици, които са равни или по-малки от 10 µm (PM10) или 2,5 µm (PM2,5) в диаметър.

Праховите частици, особено ПЧ2.5, могат да проникнат дълбоко в белите дробове и да навлязат в кръвния поток, причинявайки сърдечно-съдови, мозъчно-съдови (инсулт) и респираторни ефекти“, казват в СЗО.

Има нови доказателства, че праховите частици засягат и други органи и причиняват други заболявания. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: