Нивото на интелекта зависи от размера на зеницата

Нивото на интелекта зависи от размера на зеницата Снимка: pixabay

Екип от изследователи от Технологичния институт в Джорджия изследвал връзката между размера на зениците и интелекта у 500 доброволци от Атланта на възраст от 18 до 35 години

Те били помолени да преминат тестове за мислене, внимание и памет. Оказало се, че разширяването на зениците показва не само вълнение или изтощение, но може да бъде маркер за индивидуални  различия в интелекта.

Колкото по-големи са зениците, толкова по-висок е интелектът, твърдят експертите в изследване, публикувано на страниците на списание Cognition.

Разликите в първоначалния размер на зениците между тези, които постигнали най-висок и най-нисък резултат от тестовете за интелигентност, могат да се видят с просто око.

Което може да се дължи на това, че хората с големи зеници имат по-добро ниво на мозъчна активност в областта, свързана с интелекта и паметта.

Учените също така отбелязали и отрицателна връзка между размера на зениците и възрастта: по-възрастните доброволци по правило имали по-малки и по-свити зеници.

Размерът на зеницата е свързан с област, известна като locus coeruleus, синьо петно в горния мозъчен ствол, което се разпространява до останалата част на мозъка чрез невронни връзки.

То отделя химическо вещество, което функционира като хормон в мозъка и тялото и действа като невротрансмитер за такива процеси като възприятие, внимание и памет. 
Същата тази област играе важна роля в подпомагането на отдалечените области на мозъка да работят заедно за изпълнение на сложни задачи.

Учените формулират резултата от изследването си по следния начин: хората с големи зеници имат по-добра регулация на процесите в тази област на мозъка, което подобрява техните когнитивни и функционални способности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: