Задава се световна продоволствена криза

Задава се световна продоволствена криза Снимка: https://pixabay.com/

Светът е застрашен от продоволствена криза, покачването на цените на храните е неизбежно, милиони хора са застрашени от глад

Причината за това са военните действия в Украйна, която се смята за един от основните световни доставчици на селскостопански продукти, пише Euronews.

Как можем да сеем под руски артилерийски огън?“ - такъв въпрос наскоро зададе президентът на страната Владимир Зеленски.

Украинският министър на аграрната политика очерта пред депутатите на Европейския парламент същността на проблема с продоволствената сигурност.

Роман Лещенко, министър на аграрната политика и храните на Украйна:

Нашите морски пристанища бяха основни канали за доставка на реколта и зърно. В момента те са частично или напълно унищожени. Само преди няколко часа руските въоръжени сили бомбардираха зърнeния терминал в Николаев, който е разрушен."

Цените на пшеницата, както и на рапичното и слънчогледовото олио достигнаха рекордни нива през последните дни.

Най-малко петдесет държави зависят пряко от доставките на зърно от Русия и Украйна, но в по-голяма степен – развиващите се – от Северна Африка, Азия и Близкия изток.

Покачването на цените удря най-силно бедните страни. Много от тях все още изпитват сериозни финансови затруднения, причинени от пандемията и изострени от проблема с изменението на климата.

Заради военния конфликт в Украйна заплахата от продоволствена криза стана реална за икономически най-уязвимите страни, които най-трудно ще се справят с нея.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: