Брекзит и войната в Украйна могат да доведат до двуцифрена инфлация във Великобритания

Брекзит и войната в Украйна могат да доведат до двуцифрена инфлация във Великобритания Снимка: shropshirestar.com

Преди дни изказване на британския премиер предизвика гнева и на привърженици, и на опоненти, след като Борис Джонсън сравни борбата на украинския народ за свободата му с желанието на британците да излязат от ЕС.

Види се, идеята „Брекзит” се нуждае от излъскване, след като според британския финансов министър Риши Сунак инфлацията на Острова е достигнала нов връх за последните 30 години. Сунак ще даде официалното си пролетно изявление в сряда, но явно подготвя почвата за така типичния британски умерен оптимизъм, или по-скоро песимизъм.

Разходите растат по-бързо от заплатите и Английската централна банка смята, че тази година инфлацията може да достигне двуцифрени стойности, пише ВВС. През 12-те месеца до февруари цените са се повишили с 6,2% - най-бързото увеличение от 90-те години на миналия век. Най-много са скочили разходите за гориво, енергия и основни храни като олио, пилешко месо, сирене, масло.

Очаква се през април, когато се покачи горната граница на цените на енергията, инфлацията да се ускори още. Това ще увеличи средната сметка за гориво за домакинствата в Англия, Шотландия и Уелс с близо £ 700 годишно. 

Има слухове, че Риши Сунак може да намали митата за горивата и да увеличи обезщетенията, но планираното увеличение на националната осигурителна ставка също ще окаже натиск върху бюджета на британските домакинства. Същевременно се отчитат и нестабилните цени на горивата в световен мащаб, свързани с руската инвазия в Украйна и санкциите, наложени на Русия.

На този фон приповдигнатото изказване на Борис Джонсън естествено предизвика гняв преди всичко заради общите настроения сред британците от повишените разходи за живот. Мнозина съзряха в циничното сравнение на британския премиер просто ход, за да избегне неприятната тема за Брекзит и реалните му резултати – т.е., поскъпването на живота. 

Друга причина за острите критики срещу Джонсън е фактът, че Лондон от години е тихо пристанище за руски олигарси, които инвестират мащабно в най-широк кръг сектори на британската икономика и финанси. Британското правителство допускаше това, въпреки известната близост на този тип инвеститори с руския президент Владимир Путин. 

Толерантността към руските милиардери на Острова не намаля, дори след драстичните политически убийства, осъществени от руските служби на британска територия - отравянето с радиоактивен полоний на бившия офицер от руската ФСБ Алексадър Литвиненко през 2006 г. и опита за убийство на бившия офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му с невропаралитично вещество от типа на новичок през 2018 г. 

И двата инцидента застрашиха британски граждани, като при втория почина жена, а офицер от британската полиция заболя тежко. Де факто Лондон предприе по-сериозни санкции срещу Русия едва след началото на руската инвазия в Украйна.

Анализатори сега намекват и за световния отзвук на Брекзит като знак за разединение на ЕС и го интерпретират като още един от факторите, окуражили Владимир Путин да предприеме войната срещу Украйна, която сега заплашва световния мир.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: