Руски милиардер „бедства” в Обединеното кралство

Руски милиардер „бедства” в Обединеното кралство Снимка: theins.ru

Основателят на руската Алфа Банк Михаил Фридман съобщи, че банковата му карта е блокирана и разходите му може да се ограничат до около $ 3 300 на месец.

След като попадна под санкциите в Обединеното кралство и ЕС, бизнесменът, чието състояние  според Forbes е $ 15,5 милиарда, даде първото си интервю за Bloomberg. 

Фридман се оплака, че сега размерът на разходите му се одобрява с разрешение на британското правителство, което трябва да прецени дали искането му е „разумно“. Милиардерът каза, че дори не може да плати за почистването на лондонското си имение. „Може би трябва сам да почистя къщата. Ами добре. Като студент живеех в малка стая в общежитие с още четирима мъже. Но след 35 години е малко неочаквано“, озадачен е олигархът.

„Тук съм като в плен“, призна Фридман. По думите му той няма друг недвижим имот освен имението в Лондон, къща в Москва и апартамент за родителите си в Латвия, а сега няма и достъп до пари, за да си купи ново подходящо жилище.

Михаил Фридман, който е роден в Лвов, още в началото на инвазията изрази неодобрението си за войната. И в интервюто за Bloomberg той отново подчерта, че не може да си представи руснаците да се бият с украинци. Фридман сподели, че до последно не е вярвал, че Путин ще започне война. Въпреки това  обаче, той заяви че смята санкциите за нелогични.

„Може би хората, които отговарят за това в ЕС и Великобритания, смятат, че заради санкциите мога да отида при г-н Путин и да му кажа да спре войната. Но ако вярват,  че това ще проработи, тогава се страхувам, че имаме голям проблем. Това означава, че тези, които вземат  решенията за санкциите, не разбират нищо за начина, по който стават нещата в Русия. А това е опасно за бъдещето”, каза милиардерът.

Фридман приключи интервюто си с признанието, че не знае как да живее при тези обстоятелства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: