Измислен биолог-експерт, скрит зад китайска мрежа, бе разкрит във Facebook

Измислен биолог-експерт, скрит зад китайска мрежа, бе разкрит във Facebook Снимка: wittenberg.edu

Платформата премахна стотици акаунти, свързани с онлайн мрежа за дезинформация, базирана основно в Китай.

Постове на фалшиви профили популяризираха твърденията на измислен швейцарски биолог, наречен Уилсън Едуардс, който твърди, че САЩ се намесват в разследването на произхода на Covid-19. Коментарите на фалшивия специалист бяха широко разпространявани от китайските държавни медии, съобщава ВВС.

Първата поява на мистериозния швейцарски биолог са негови изявления във Facebook и Twitter през юли тази година. В тях се казва, че Съединените щати оказват натиск върху учени от Световната здравна организация, които изследват произхода на Covid-19, опитвайки се да обвинят Китай във волно или неволно разпространение на вируса.

Според Facebook фалшивата информация е била насочена към аудиторията в Съединените щати, Великобритания, Тайван, Хонконг и Тибет, но експертите смятат, че кампанията е била „до голяма степен неуспешна“. Подозренията на кибер-охранителите са възникнали след констатацията, че профилът на Уилсън Едуардс е създаден само две седмици преди първата публикация и има само трима приятели.

Швейцарските власти от своя страна казват, че е малко вероятно да съществува швейцарски гражданин с името Уилсън Едуардс, след не е бил открит в регистрите. Не са открити и научни статии, подписани с това име, така че призивът към китайските медии е да премахнат материали, позоваващи се на неговите публикации в социалните платформи. 

Моделът на действие на фалшивата кампания е първо генериране на фалшива публикация, харесвана първоначално от фалшиви акаунти, която след това се разпраща до реални потребители на Facebook и Instagram, повечето от които служители на китайски държавни компании в над 20 държави. От тях фалшивите новини са плъзнали из цялата социална мрежа.

Компанията на Цукърбърг Meta Platforms е премахнала общо 524 акаунта във Facebook, както и 20 страници, четири групи и 86 акаунта в Instagram. Разследването е установило „връзки с лица в континентален Китай, включително служители на Sichuan Silence Information Technology CoLtd, както и лица, свързани с китайски държавни инфраструктурни компании по целия свят“.

Операцията е използвала инфраструктурата на виртуална лична мрежа (VPN), за да прикрие произхода си и да създаде известна автентичност на т.нар. Уилсън Едуардс. Според Meta Platforms, снимката в потребителския му профил вероятно е генерирана с помощта на  изкуствен интелект.

Разследването на произхода на Covid-19 е източник на напрежение между САЩ, Китай и много други страни. Почти две години след появата му източникът на вируса остава неясен, а разнообразните интерпретации в социалните мрежи все по-често стават обект на киберсигурността в най-голямата социална мрежа - проблем, с който Марк Цугърбърг обави, че се е заел сериозно.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: