Илон Мъск: SpaceX може да защити Международната космическа станция

Илон Мъск: SpaceX може да защити Международната космическа станция Снимка: apnlive.com

Дни след като от „Роскосмос” намекнаха, че МКС може да се разбие на Земята, Мъск обяви, че компанията му SpaceX е готова да поддържа операциите на Международната космическа станция.

Миналата седмица генералният директор на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин се нахвърли в Twitter срещу администрацията на Байдън, заради вълната от санкции, които засегнаха руската космическа индустрия. В поредица туитове Рогозин предположи, че МКС може да излезе от орбита и да падне, ако Русия се оттегли от съвместната програма, пише New York post.

„Ако блокирате сътрудничеството с нас, кой ще спаси МКС от неконтролирано излизане от орбита и падане в САЩ или Европа? Искате ли такава перспектива? МКС не лети над Русия, така че всички рискове са ваши”, пише Рогозин.

Мъск отговори с изображение на логото на SpaceX и по-късно потвърди, че неговата компания ще се намеси, за да помогне, ако Русия оттегли подкрепата си по начин, който застрашава космическата станция. Мъск описа подробно как може да стане това. 

Русия е под нарастващ икономически натиск, докато нациите по света прилагат санкции в отговор на руската инвазия в Украйна. Въпреки предупрежденията на Рогозин, Русия все още не е оттеглила сътрудничеството си от операциите на Международната космическа станция. Говорител на NASA потвърди, че за момента агенцията все още работи с руската космическа програма, съобщи CNN.

Но геополитическото напрежение вече прекъсна някои международни планове за космоса. В понеделник Европейската космическа агенция заяви, че планът ѝ за стартиране на мисия до Марс през 2022 г. в сътрудничество с Русия сега е „много малко вероятен“ поради действията на Кремъл в Украйна.

През уикенда Мъск потвърди, че SpaceX предоставя интернет достъп чрез „Starlink“ в Украйна по искане на нейното правителство и продължава с доставката на терминали.

МКС е съвместна прогама на NASA, „Роскосмос” и космическите агенции на Япония, Канада и Европа, със специалното сътрудничеството на бразилската и италианската космически агенции. В момента на станцията работят четирима американски астронавти, трима руски и един германски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: