Milka няма право да продава квадратни шоколади, реши германският съд

Milka няма право да продава квадратни шоколади, реши германският съд Снимка: Pixabay

Германското правосъдие се произнесе в полза на марката Ritter Sport, на която принадлежи идеята за джобните шоколади с квадратна форма.

 Федералният съд в Карлсруе, най-висшата съдебна инстанция в Германия, постанови, че квадратната форма на шоколадите е отличителен знак на марката Ritter Sport и тя притежава изключителните права над нея.

Решението е студен душ за Milka. Появилата се в Швейцария през далечната 1901 г. марка шоколади, държана днес от мултинационалната компания Mondelez International със седалище в САЩ, вече няма право да продава квадратни шоколадови барове.

„От много години огромното мнозинство от потребителите свързва марката Ritter Sport с квадрадчето шоколад, дори ако то е обвито в бяла хартия без лого или надписи“, коментира и „Шпигел”.

Това е краят на десетгодишния съдебен спор между Milka и германската марка Ritter Sport, която оттук нататък остава единствената, която ще предлага на пазара шоколадови барове в тази форма.

През 1932 г. Клара Ритер и съпругът й Алфред започват производството на квадратни шоколади заради удобството на потребителите – по този начин шоколадите могат да бъдат пъхнати и в джоб, без да се счупят. През 90-те години на XX век, виждайки успеха на своя продукт, марката регистрира този формат. Но концепцията се харесва и на Milka и тя предприема редица юридически стъпки, за да оспори легитимността на патента.

Сега след решението на съда Milka ще трябва да се върне към класическата правоъгълна форма на продуктите си.


Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: