Пандемичната криза плавно се трансформира във война (обзор)

Пандемичната криза плавно се трансформира във война (обзор) Снимка: https://pixabay.com/

Вече почти не се говори за пандемията

Всеки ден обаче се появяват различни съобщения за една или друга държава, която отменя ковидните ограничения. Но фокусът вече е друг.

В първа  серия

Освен за човешките жертви не е прието да се говори за икономическите опустошения, които създадоха локдауните. Няма публична информация в световен мащаб, а още повече и в национален, за това колко малки и средни фирми са фалирали заради "здравните" ограничения, налагани сякаш по команда от единен център и изпълнявани стриктно от всички правителства моментално. Няма и да има такава информация.

Няма информация и за това колко работещи поради същата причина вече живеят под прага на бедността заради липсата на препитание. И  няма да има такава информация.

В крайна сметка пандемията свърши добра работа за глобализацията - фирмите, които не фалираха, вече са собственост на онези, които имаха много пари и издържаха на локдауните.

И така - освен човешките жертви, тежко пострада    малкият и среден бизнес. Колко милиона са тези икономически жертви - никой не казва.

Като обобщение може да се каже, че пандемичните ограничения ликвидираха буквално няколко икономически прослойки, за които не се знае как оцеляват сега.

Все пак има и малко оптимизъм - ограниченията падат, а значи пак може да се прави малък бизнес, нали?

Всъщност е точно обратното - няма шанс!

Втора серия

Путин нахлу в Украйна. Доста неочаквано, но пък закономерно продължение на локдауните. Защо ли?

Защото войната просто е продължение на локдауна, с насочване на пораженията още по-надолу в социалната стълбица.

Ако преди ограниченията засегнаха ограничена прослойка от хора и бизнеси, сега нещата са доста по-груби.

Започват да страдат (от високите цени на всичко) онези, които оцеляха както на работните си места, така  и физически. Ценовият шок ще порази всички, които са наемни работници. Защото техните заплати няма как да бъдат повишени, да не говорим за онези в  образование, социални дейности, чистота, строителство и още десетки други икономически сфери.

Тоест спиралата все повече ще се разширява, като ще обхваща  само уязвимите групи хора. И това вече не е конспирация, а тенденция.

Предстои да видим коя ще е следващата целева група....в Трета серия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: