Пловдив е сред най-добрите европейски дестинации за 2022 г.

Пловдив е сред най-добрите европейски дестинации за 2022 г.

Пловдив се настани удобно на върха на класацията "Най-добра европейска дестинация за 2022" в 4 категории

Нашето древно бижу лежи на бреговете на река Марица, обикаля 7 хълмчета, a в себе си държи многогодишна история, романтика, култура и айляк.

През 2019 г. Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата, а днес има няколко нови отличия:

  • Четвърто място в основната класация "Най-добра европейска дестинация за 2022";
  • Първо място в категория "Най-добри културни дестинации в Европа";
  • Първо място в категория "Най-романтични дестинации в Европа";
  • Първо място в категория "Най-добри винени дестинации в Европа".

 

Посветен на туризма и рекламата на евродестинациите, едноименният уебсайт European Best Destinations провежда гласуване сред своите потребители, за да определи победителите в няколко категории. Гласуването събира 528 хил. гласа на туристи от 182 държави, а нашата антична перла Пловдив печели 51 024 от тях. Този вот нарежда втория по големина български град на 4-то място след Любляна – столицата на Словения, Марбея – морски курорт в Андалусия, Испания и Амиен – град в северна Франция, обединяващ култура, история, канали и приказни градини.

 

Позиция 4: Пловдив, България: 

“Градът е дом на впечатляващи паметници на античността – театър от 1-ви век, Римският стадион от 2-ри век, Античния форум, прекрасни образци на римското мозаечно наследство, виждани в епископската базилика на Филипопол (4-6 век) и в Малката раннохристиянска базилика (4-6 век) и др. Старият град на Пловдив, най-хубавото бижу на града, е културен феномен, който очарова с красивите си и богато украсени възрожденски къщи.”

Из описание на Пловдив в електронната страница на European Best Destinations.

 

Първите места в 3 от подкатегориите на класацията – най-романтична, най-добра културна и най-добра винена дестинация в Европа, подканват туристите да посетят някои от ключовите места на Пловдив – Капана, гребната база, тепетата, Стария град, комбинирайки ги с някои от най-симпатичните места за пийване и хапване. 

Стягаме маратонките и в първите слънчеви дни отиваме в Пловдив, за да празнуваме успехите и първите места, наред с хилядите туристи, които се наслаждават на историята и красотата на пловдивския айляк. 

 

Информация: europeanbestdestinations.com, ploshtadslaveikov.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: