Най-старото свидетелство за употребата на тютюн

Най-старото свидетелство за употребата на тютюн Снимка: Unsplash

Nature: хората са използвали тютюн още преди 12 хиляди години

Американски археолози заявиха, че древните хора са използвали тютюн преди около 12 хиляди години. Съответното изследване е публикувано на сайта на списание Nature, съобщава порталът Science News.

Откритието е направено по време на разкопки в щата Юта, когато специалисти проучват древно огнище в лагер на ловци-събирачи. В него те откриват следи от доказателство за употребата на тютюн в качеството му на опияняващо средство. По-специално, открити са четири овъглени семена от тютюн, които са датирани с радиовъглеродния метод. Както отбелязват учените, това е с 9 хиляди години по-рано, отколкото се смяташе до сега.

В същото време учените предполагат, че древните хора са могли не само да изгарят тютюн, но и да дъвчат листата и стъблата му. Според археолога от групата за антропологични изследвания на Далечния Запад в Хендерсън, Невада - Дарън Дюк, находката показва, че хората са употребявали тютюн хиляди години преди времето, когато за пръв път са опитомили това растение.

По-рано австралийски учени от Университета Къртин откриха нов вид див тютюн. Растението произвежда лепкава субстанция за улавяне и унищожаване на насекоми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: