Капсула на времето: в Израел откриха непокътната ферма на възраст 2100 години

Капсула на времето: в Израел откриха непокътната ферма на възраст 2100 години Снимка: newsru.co.il

Всички вещи са там, където са ги оставили жителите на стопанството

Земеделско стопанство, което е на повече от двайсет века, е открито от археолози близо до потока Арбел в Източна Галилея (Израел). Разкопките са извършени от Управлението на антиките преди полагането на водопровод, който ще пренася питейна вода до град Кинерет.

Комплексът датира от втори век пр. Хр. Освен постройки са открити десетки отвеси за тъкачен стан, керамични съдове с голям обем, железни работни инструменти – кирки с различни размери и сърпове.

"Имахме късмет – намерихме капсула на времето. Сякаш тук то е спряло. Всички вещи са там, където са ги оставили жителите. Най-вероятно им се е наложило да избягат спешно, възможно поради опасност. Отвесите стояха на рафтовете, съдовете бяха непокътнати", казва ръководителят на разкопките д-р Амани Абу Хамид.

Според нея не бива да се изключва вероятността мястото да е било изоставено по време на военните завоевания на Хасмонейското царство, за които е известно от историческите източници, но на този етап това не може да се твърди със сигурност – обектът все още не е достатъчно проучен на този етап.

"Това е много важна находка. В Галилея почти няма паметници от елинистическата епоха и хасмонейския период. Откритието припокрива тази лакуна и най-вероятно илюстрира историческите събития от този период. Ние знаем много малко за разпространението на Хасмонейското царство в Галилея", отбелязва археологът.

Важността на откритието подчертава и ръководителят на Управлението за антики Ели Ескозидо. "Съвместно с компанията "Мекорот", полагаща водопровода, ще решим дали находката ще остане на мястото си, или за нея ще бъде отделено място наблизо, където тя ще бъде преместена непокътната", заявява той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: