Как характерът на човека е свързан с музикалните му пристрастия

Как характерът на човека е свързан с музикалните му пристрастия Снимка: ferra.ru

Хората могат да бъдат разделени чрез географитая, езика и културата, но ако интровертът в една точка на планетата обича същата музика като интровертите в други части на света, това показва, че музиката може да бъде много мощно свързващо звено или моста( между нас

Учени от Университета в Кеймбридж проведоха изследване, в хода на което достигнаха до извода, че изборът на музика е тясно свързан с личните черти на характера, а не с особеностите на страната или културата. За това съобщава изданието Лайфхакер.

В изследването вземат участие 350 респонденти от 50 държави в света. Всеки от тях получава въпросник, в който трябва да отговори на въпроса кои музикални жанрове и поджанрове му харесват най-много. След това на участниците са предложени откъси от песни с възможност да си изберат най-харесваните.

В резултат на това се оказва, че изборът на композицията зависи от чертите на характера. Екстровертите избират музика, която им дава положителни емоции, затова такива хора предпочитат весела, танцова музика. Хората, които са склонни към ред и добросъвестност избират спокойна музика без намек за бунтарство, а тези, които се отличават с нестандартно мислене, избират своеобразна музика.

Отбелязва се, че хората, склонни към неврози, избират агресивна музика, за да се успокоят. В същото време част от тези респонденти избира успокояващи позитивни композиции.

"Бяхме изненадани от това колко точно се възпроизвежда връзката между музиката и личността в различните страни по света. Хората могат да бъдат разделени чрез географията, езика и културата си, но ако интровертът в една точка на планетата обича една и съща музика, каквато и интровертите в други части на света, това показва, че музиката може да бъде много мощно свързващо звено или мост между нас", отбелязва водещият автор на изследването Дейвид Грийнбърг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: